úterý 3. ledna 2017

Boty s opatkem

Opatek je zpevnění boty v místě za patou, jeho smyslem je pomáhat udržet nohu na stélce, aby dítě botu nesešlapávalo.


I některé barefoot boty opatek mají - ale zpravidla spíš měkčí. Někdy se dá i lehce odstranit (např. u Pathik shoes nebo DDstep). Opatek se tedy s barefoot nevylučuje, pokud bota splňuje ostatní atributy barefoot obuvi, opatek nevadí - nijak nohu neomezuje. Bývá nízký a nijak nefixuje kotník.
Zpevněný kotník už v pořádku není - fixace kotníku je proti filozofii barefoot.


Zdravé dítě může nosit boty bez jakéhokoli zpevnění za patou, aniž by v botě šmajdalo, v případě valgózních kotníků má bota s opatkem smysl. Bota nemusí být kotníková, může být i nízká. Samotný problém vpadlých kotníků jen bota s opatkem vyřešit nemůže (stejně jako ploché nohy nespraví pouze nošení korekčních vložek): pokud jde o malé dítě, je možné, ze se se odchylka od normálu časem upraví, je vhodné problém konzultovat s fyzioterapeutem (nejlépe nakloněným barefoot obuvi), který dítě vyšetří a doporučí vhodné cvičení (valgózní kotníky můžou souviset s kolenními klouby, postavením pánve, s oslabenými břišními svaly), korekci lze řešit i tejpováním; zejména v případě závažnějsího problému je nutná konzultace s lékařem.



Značky, ktere mají opatek, nebo alespoň pevnější materiál za patou, který opatek dostatečně simuluje:


Pathik Shoes - velmi měkký opatek.



opatek u Pathik Shoes jde bez problémů odpárat




Jonap bačkory, Beda bačkory


Frodddo s Flexi podrazkou (kompromis)


DDstep (kompromis)


Livie and Luca


Filii - u sandálků je materiál za patou měkčí, u celoročních a zimních pevnější


Plae (kompromis)




Camper Peu Cami (kompromis)


opatek u Camper bot není vidět, ale dá se lehce nahmatat


některé Bobux modely


některé Vivobarefoot modely


Vertbaudet (kompromis) - nemají opatek, ale gumová podrážka je okolo paty vyvýšená a pomáhá tak udržovat nohu na místě




šněrovací Tikki (kompromis) - tyto modely




Beda Barefoot - papučky, balerínky, celoroční, zimní. Velmi měkký opatek.






Bundgaard Walk - kompromisní právě kvůli pevnější patě, pevnější podrážka, zejména hned po vytažení z krabice



Bundgaard Petit - barefoot botky v menších velikostech, vyztužené za patou.


41 komentářů:

  1. Dobrý deň prajem. Mám 5 ročného dsyna, ktorý má valgozne kotniky. Mám problém sa vyznať v tom, ktorá značka a model BF topanok by bola vhodná pre neho, keď má nohu na hranici medzi normálnou a širokou. Nárt normalny. Dlzka chodidla 17,7cm šírka 7,2 dominantný palec.
    Velmi vas prosím poraďte mi ak môžte. ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, pohledejte a porovnejte presne vnitrni miry techto znacek: Livie and Luca, Filii sire W, Camper, Vivo, Beda. Ostatni jsou bud moc male, nebo uzke, nebo nevhodne na dominantni palec.

      Vymazat
    2. Dobrý deň, rada by som sa pridala k dotazu. Mám podobný problém s výberom bot pre syna, valg.kotníky, noha 17.4x6.8cm, nárt normálny až nižší, užší kotník. Dcéra nosí filii, ale myslela som, že syn nemôže mať plne BF botku kôli tým kotníkom. Ak správne rozumiem, tak stačí spevnený opatek ako ma filii? Uvažovala som o kompromise keen chandler cnx, v lete mal keen sandálky a tie mu sedeli pekne. Budem vďačná za radu, lebo už sa v tom niekedy strácam. ĎAKUJEM

      Vymazat
    3. Zadna bota (ani barefoot, ani pevna) problem s kotniky nevyresi, spis jej jen skryje - i kdyz nekdy muze nozce ulevit, treba po delsi chuzi. K tomu zpevneny opatek staci, s tim, ze bota vzdycky musi perfektne sedet kolem kotniku a nartu. Pak ji seslapavat nebude.
      Pevny kotnik na zadne bf ani kompromisni bote nenajdete. Kazdopadne ale doporucuji spis nez moje laicke rady navstevu fyzioterapeuta, ktery dite prohledne cele (ne jenom kotniky) a doporuci cviky (a treba i ty boty). Je uz dost fyzioterapeutu naklonenych barefoot.
      Problem casto nebyva jen v kotnikach samotnych, ale nekde vys na tele (slabe brisni/zadove svalstvo apod.)

      Vymazat
    4. Ďakujem za odpoveď. Ano sme už objednaní k BF naklonenej fyzioterapeutke. Viem, že tento problém nevyrieši iba bota. Len mu potrebujem objednať už nejaké celoročky a predtým nosil klasicku obuv a jeho problém bol "riešený" ortopedom a ortopedickými vložkami na mieru. Až neskor som objavila, že existuje niečo jako barefoot a že jeho kotníky možu byť následok nejakého oslabeného svalstva na tele..Tak uvidíme čo nám povie fyzioterapeutka, každopádně viem, že ku klasickým botám sa nevrátíme :)

      Vymazat
    5. Pokud Vam je fyzio odsouhlasi, vybirejte mezi Filii (sire W), Vivobarefoot (nektere modely), Camper, Livie and Luca, Beda. Ostatni myslim budou uzke.

      Vymazat
  2. prosim o radu! Dcerka 19m 12,3cm a 5,5cm nozicka. Lehce vytaci levou nozku ven. Ted jsem se vratila od fyzio problem jde pry od kycle a spravi se treninkem po schodech a obuví)a ma mit na ven i doma botu s pevnou patou ale zaroven nizkou a nejlip na zavazovani..ze barefoot ano ale tu patu musi mit,coz jsem v koncich,dnes jsem chtela u vas objednat Jack and lily my shoes ktere mi samozrejme vubec nedoporucila,ze nemaji tu paticku a vcera jsem objednala kacerky na doma a ty se taky nelibily..tak bud si necham dat na kacerky opatek nebo objednam decathlon babylight ktere se ji libily Ted jsme meli dadoos a to neproslo)..a co na ven????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. po dvouhodinovem studiu me napadaji jen froddo flexible,pokud se nepletu a maji opatek ale vsude je maji jen od velikosti 22 a 14cm je asi na 12,3cm moc :(

      Vymazat
    2. Mrkněte na Bundgaard, myslím, že by mohly projít. Mají pevnější opatek, ale výborný tvar špičky, podrážka taky ještě změkne.

      Vymazat
    3. 14 cm je určitě moc. Vel. 21 najdete třeba tady https://detska-obuv.heureka.cz/froddo-g2130132-10-barefoot-bezove/, mají pevnější opatek, ale jestli má dcera dominantní palec, byly by lepší ty Bundgaard.

      Vymazat
    4. ty vypadaji slibne! A nevadi, ze jsou kotnickove? Nebudou ten kotnik utlacovat aby mohl pracovat a posilovat?

      Vymazat
    5. Kotnikova bota nevadi, pokud je svrsek mekky, neni noha jako ve sveraku. Zadne nizke a s opatkem me na takto malou nohu nenapadaji - Plae by pro takto male dite asi nebyly dobre... Jedine snad nejaky Bobux, ale v tech se moc nevyznam.

      Vymazat
    6. dekuji moc jeste posledni dotaz na bundgaard koukam na dva typy a nevim ktery vybrat nebo jestli je to jedno :)?
      https://www.sojkashop.cz/Petit-Rosewine-d323.htm
      https://www.sojkashop.cz/Bundgaard-Walk-Old-Rose-d290.htm

      Vymazat
    7. a jeste maji tento starsi typ koukam https://www.sojkashop.cz/Biis-Old-Rose-suchy-zip-d197.htm
      u Biis a u Walk maji napsano ze se jedna o kompromis a u petit tedy asi ciste barefoot..co si o tom myslite vy :)?
      Strasne moc vam dekuji,mam obrovskou radost ze mame temer vybrano a zitra konecne objednavam!

      Vymazat
    8. Mela jsem je v ruce jen jednou: ten prvni model ma urcite mekci podrazku, ale i opatek. Pevnejsi opatek, ktery asi hledate, ma model Walk. Model c. 3 jsem nevidela, tam si nejsem jista. Napiste primo holkam ze Sojky, urcite poradi. A klidne pak info od nich hodte i sem, pro ostatni :)

      Vymazat
  3. odpoved ze sojky :): Dobrý den,
    Petit a Biis jsou téměř shodné modely, jiné jsou jen v pár detailech a liší se lehce vnitřními rozměry. BOty jsou to extrémně lehké a ohebné. Opatek sice mají, ale není nijak pevný. Pokud bude bota dobře sedět, tak nožku podrží, ale nic tuhého nečekejte,
    Walk už jsou oproti klasickým barefoot trochu těžší a podrážka také není nejměkčí - určitě ne ihned po vytažení z krabice. Rozhýbou se oproti počátečnímu stavu krásně, to ano, ale nikdy to nebude na úroveň třeba Filii, Feelmax a podobně. U Walk je opatek hodně pevný (je to dané i pevnější kůž= použitou na svršku boty, i vyšším střihem boty).
    Osobně bych pro menší nožky volila spíše model Petit/Biis, ale pokud je potřeba opravdu hodně velké zpevnění kotníku, tak pak by byl na místě model Walk.

    ja se rozhodla pro petit

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, prosím o radu z jakých značek vybírat celoroční boty pro dceru (26 měsíců), která má lehce vbočené kotníky a fyzioterapeutka nám doporučila pokud možno barefoot boty s pevnějším opatkem. Rozměry nožky má 14,2 x 6,1 cm. Nárt normální. Předem děkuji!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý večer,
    už nějakou dobu hledám vhodné boty pro syna (3 roky a 4 měsíce). Má nožku dlouhou 15,5 cm a širokou v nejširším místě 6,5 cm s dominantním palcem. Má vbočené kotníky, proto hledám nějakou vhodnou ZIMNÍ barefoot nebo kompromisní obuv s dostatečně širokou špičkou a pevným opatkem. Mohla bych Vás požádat o radu, jaké boty by byly vhodné? Děkuji moc, pěkný večer, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, právě jsem odpověděla na MK :) Omlouvám se za zpoždění.
      N.

      Vymazat
  7. Dobrý večer :-)
    Hledám nějakou bf nebo kompromisní celoroční obuv pro syna s lehce vbočenými kotníky. Má dominantní palec, nárt normální, kotník a patu užší (ale ne zase úplně :-)). Rozměry nožky jsou 16,5 cm délka, 6,7 cm šířka. Mohla byste mně, prosím, doporučit vhodné značky se zpevněným (nebo pevnějším) opatkem, na které bych mohla mrknout a porovnat rozměry?
    Zimní má syn Baby Bare Febo, přijde mně, že sedí dobře, ale všimla jsem si, že má trochu sešlapanou patu spíše z vnitřní strany na obou botách (na levé trochu víc), ale nedokážu posoudit, jak moc boty ve školce při obouvání utahuje.
    Napadly mě Baby Bare sneakers a Filii šířka W, ale nevím, zda je to správná volba..
    Děkuji, Martina

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím, bota musí dobře sedět v kotníku a v nártu, to je možná problém s BB Febo - ty moc dobře na užší kotník dotáhnout nejdou. Sneakers sedí na užší kotník mnohem lépe.
    U Filii W neoznačuje větší šířku, podrážka je stejná, jen mají víc prostoru v oblasti nártu a právě kotníku. U Filii by neměl žádný nadměrek do šířky.
    Myslím, že by mohly sednout nové Froddo Barefoot https://www.vpavucine.cz/froddo/g3130148--tmave-modre/, Jonap Barefoot, již zmíněné BB Sneakers.
    Bota sama o sobě problém s vbočenými kotníky nevyřeší (pokud je to problém, záleží na věku dítěte, míře vbočení apod.), bude zřejmě potřeba cvičit - doporučuji návštěvu fyzioterapeuta, který dítě prohlédne celé (často bývá problém třeba v oslabeném břišním svalstvu).

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý večer,
    a já si myslela, jak jsem dobře vybrala BB Febo, na vložce měl syn patu tak akorát a pásky taky šly pěkně utáhnout :-( No mám se ještě hodně co učit.
    Synovi jsou nyní 3,5 roku, u fyzioterapeuta jsme byli cca před rokem, měl trochu slabší bříško. Taky vnější stranu stehen (trochu vtáčel špičku), ale to bych řekla, že už je lepší. O kotníkách tehdy fyzioterapeut nic neříkal, možná to bylo ještě fyziologické.. Nicméně mě trochu děsí ty sešlapané paty, tak asi raději půjdeme znovu, nerada bych něco podcenila.
    Vyzkoušíme boty, co jste doporučila a uvidím, snad tentokrát poznám, zda sedí dobře.
    Jen u zn. Jonap píšou, že nepatří na dětská hřiště atp. a dost komentářů, že se podrážka prodřela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, přehlídla jsem, že měl zimní Febo, ty na úzký kotník dobře dotáhnout jdou, tam asi problém nebude - pokud tedy je má dostatečně utažené.
      U Jonapů byl problém s odřením podrážky na skluzavkách apod. u starší podrážky, nyní už mají podrážku odolnější (pořád stejně dobře ohebnou).

      Vymazat
  10. Dobrý den, mohla bych poprosit o radu, které botky mají pevný/pevnější opatek, případně které by mohly sedět? Dcera má nožku 14,4cmx 6,3cm. Domimatní palec, nárt normální i kotník normální. Dle mě valgozní kotníky. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den.
    Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nožka je tabulkově normální, hledáte botu s cca 15,5 cm délky a 6,7 cm šířky.
      Na eshopech s bf obuví najdete přeměřené délky i šířky, s ohledem na normální kotník i nárt se Vám bude vybírat dobře, zohledněte ještě tvar špičky.
      Mrkněte třeba na Jonap, Baby Bare, Camper, Vivobarefoot.
      Valgózní kotníky doporučuji konzultovat s fyzioterapeutem.

      Vymazat
  11. Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli mi můžete doporučit nějaké bf botky se zpevněným opatkem. Dcera má 2r8m a nohu 14,5*6,4, normální nárt, užší kotník, takže širší nožku. Má diagnostikované plochonoží a k tomu valgozitu obou kotníku. Docházíme pravidelně k podložce která je bf nakloněná a ta nám právě doporučila zpevněný opatek. Projížděla jsem různé bf boty, ale na tyto rozměry nejsem žádné boty nenašla. Děkuji, Kateřina Pajorová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, napadají mě jen dvě možnosti: dostatečně široké by měly být Camper Peu Cami (stélku vyměňte), nebo mrkněte na Jonap Barefoot model B1 - nemají sice opatek, ale ani nejsou za patou úplně měkké, nohu v botce podrží, pokud dobře sednou. K tomu doporučuji návštěvu fyzioterapeuta, který dítě prohlédne celé a doporučí vhodné cviky.

      Vymazat
    2. Moc vám děkuji za odpověď :-) chodíme na podologii, na fyzio a kontrolně na neurologii, takže cviky už máme a doma cvičíme :-)

      Vymazat
  12. Dobry den, rada bych se zeptala, zda mi muzete poradit s vyberem vhodne obuvi pro syna. Syn 20m ma nohu 14cm×6cm, sirokou hlavne v predni casti, nizsi nart a uzky kotnicek. Zaroven lehce valgozni kotniky, shanim vhodne prezuvky a sandalky na leto, ktere by byly dostatecne siroke v prstove casti, ale zaroven sly dotahnout kolem kotniku a vzhledem k te valgozite i s nejakym opatkem. Moc dekuji za radu. Lucie

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, obávám se, že sandálky splňující všechny zmíněné požadavky neexistují. Napadají mě celoročky, ale sandálky ne. Asi bych být Vámi netrvala na pevném opatku, pokusila se najít perfektně sednoucí botu a případnou vnější podporu řešila třeba tejpováním, plus samozřejmě cvičení.
    Na úzký kotník se dají dobře utáhnout bačkory Ef od Botatexu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji no taky jsem na nic idealniho nenarazila, napadli me akorat kompromisni froddo flexible pokud ma 14x6 nozku, dle tech rozmeru by mohli byt siroke dostatecne? Nikdy nevim, zda se jedna u sirky o sirku stelky nebo realnou sirku vnitrku obuvi a ze ktere mam vychazet. Dekuji

      Vymazat
    2. Reálnou šířku, většina obchodů s bf obuví používá digitální měřidlo. Šířka/délka stélky nemusí odpovídat reálné šířce boty.
      Flexible by na takovou nožku měly šířkou stačit, nemají dobrý tvar špičky, nevhodné pro dominantní palce - takže na "ploutev" určitě ne.

      Vymazat
  14. Dobrý den. Poradila by jste prosím z Vaší nabídky nějaké celoročky pro syna na nožku 15,8 x 7cm VYSOKÝ nárt a s pevnějším opatkem? Syn má užší kotníky. Koukala jsem na Beda celoročky, ale tam bude asi problém pata a nemají opatek. Mozná Camper? Děkuji za radu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Volila bych nějaký model na tkaničky, aby se daly dobře utáhnout a zároveň se daly přizpůsobit na vysoký nárt. Na takto širokou nohu Fare Bare, možná by sedly vyšší nové Pegresky - po výměně elastických tkaniček za normální.

      Vymazat
  15. Dobrý den, mohu poprosit o doporučení bot pro uplne první krůčky u valgoznich kotníku?
    Dcerka má zatím 9 měsíců, ale začíná obcházet nábytek a trochu ji ujíždí kotníky dovnitř, má oslabené břišní svaly, cvičíme na míči, a tak fyzio doporučila boty s opatkem, aby se kotníky srovnaly. Na jaře už bude chtít běhat zřejmě i venku a já vůbec nevím jaké vybrat. Předem mockrát děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, při výběru je potřeba znát délku a šířku nožek, jaký má kotník a nárt (nebo alespoň zda je noha útlá nebo baculatá). Věřím, že jakmile se rozchodí, posílí jak bříško, tak svaly a šlachy na nohách.
      Dokud dítě samostatně nechodí, nejsou botky potřeba, už vůbec ne při obcházení nábytku. Pro více info doporučuji třeba ebook https://luciekinclova.cz/o-detskych-nozickach/.

      Vymazat
  16. Mohla bych se zeptat prosím, které boty značky Livie Luca jsou s pevnějším opatkem? Mockrát děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, jistá si nejsem, ale předpokládám, že všechny.

      Vymazat