sobota 21. ledna 2017

W. A. Rossi: Móda a deformace chodidla

Stručný výtah z článku Fashion and Foot Deformation (Móda a deformace chodidla), časopis Podiatry management z října 2001, autor William A. Rossi: fakta o vztahu bota/noha, zejména ve spojení s módou.

Tradiční japonské boty na platformě, nošené i dnes

Móda hraje významnou roli v našem životě a často ovlivňuje i naše zdraví - módní obouvání nevyjímaje. Lidé se vždy oblékali a zdobili s účelem odlišit se od ostatních a tato tradice platí dodnes: móda je využívána jako viditelné odlišení vyšší třídy či autority, je znakem sociálního postavení. Je ideálním nástrojem, protože je na očích.

Populární obuv Evropy 14. a 15. století

Už před 10000 lety používali vůdci kmenu chůdy, když oslovovali dav lidí. Umožňovaly jim “dívat se svrchu”, ostatní museli k vůdci “vzhlížet”: nikdo jiný kromě vůdce kmenu chůdy používat nesměl. Ono “shlížení svrchu” je jednou ze zásadních přitažlivostí vysokých podpatků. V Evropě i v Americe v minulosti existovaly zákazy nošení podpatků s vyjímkou šlechty; podpatky nosili muži nižšího vzrůstu, aby byly vyšší než ženy.

Pánská bota ze 70. let minulého století


Může se zdát, že špičaté boty jsou módou poslední doby, ale nosily se už před 3000 lety - ženy z vyšších vrstev je nosily, aby se odlišily od běžných žen (štíhlá, útlá noha vs. široká, rozšířená noha žen, které pracovaly na poli). Móda špičatých bot byla používána jako známka statusu a postavení. Protože noha se musela přizpůsobit nepřirozenému tvaru boty, i deformované chodidlo se stalo známkou postavení.


Vlevo špičatý sandál ze starověkého Egypta, vlevo populární obuv z 19. století

Mužské špičaté boty z 19. a 20. století


Chodidlo je zřejmě nejčastěji deformovanou částí těla - proces deformace začíná od obutí prvních bot dítěte. Malé dítě si často boty sundavá a proto je hodně bot v nejmenších velikostech sněrovacích: jsou pevně utaženy, aby je dítě snadno nesundalo, stažení však brání volné cirkulaci krve. Bota s tlustou a pevnou podrážkou nutí dítě chodit nepřirozeně. Nepoddajný, často těžký svršek boty omezuje přirozené pohyby prstů a chodidla. 


Otisk nezdeformovaného chodidla čtyřletého dítěte - všimněte si rovných prstů a mezery mezi nimi

Malé dítě se snáze přizpůsobí nepohodlí boty a adaptuje se její konstrukci (i proto se v Číně začínalo se svazováním chodidel ve věku okolo 2 - 5 let). 


Jaká jsou specifika většiny běžné dětské obuvi, která znemožňují přirozený vývin dětské nohy? Podrážka bývá příliš tlustá a těžká, boty jsou moc těžké, jejich svršek je příliš pevný a těžký, tvar boty (resp. kopyta, na kterém je ušitá) neodpovídají přirozenému tvaru nohy a deformuje prsty na nohou, mají podpatek. Žádná dětská bota by neměla být zvýšená pod patou, ani minimálně.
Anatomické a funkční rozdíly nohou, které jsou od dětství obuté v běžné botě a nohou, které nikdy boty nenosily, jsou obrovské: první je přetvořená a deformovaná podle bot, přesto se většina lidí domnívá, že má “normální” nohy. I většina lékařů/podiatrů považuje průměrné botou zdeformované chodidlo bez zjevných obtíží a poškození za normální. Abnormální se stává normou, nepřirozené přirozeným.


Dětská obuv s tlustou, neflexibilní podrážkou, podpatkem, tuhým svrškem - takové boty jsou doporučovány jako vhodné pro rostoucí nohu


Většina módní obuvi není koncipována pro přirozeně tvarovanou nohu, ale pro nohu už zdeformovanou nošením obuvi.
Všechny základní typy obuvi byly navrženy muži a pro muže. Ačkoliv je možné vyrobit botu, která nedeformuje chodidlo, lidé budou vždy nosit boty s vysokým podpatkem, které jsou moc úzké a malé, nepohodlné a nohu deformující - pod diktátem módy.

Až 80 procent potíží s chodidly jsou způsobeny či souvisí s obuví.




Celý obsáhlý článek k přečtení (v angličtině) najdete zde.




Související






Žádné komentáře:

Okomentovat