pondělí 30. ledna 2017

Capáčky

Přehled prodávaných značek je v tomto článku.
Seznam capáčků (a bačkůrek), které se dají objednat na míru, je tady.



Čištění

Mně se osvědčilo čištit vlhčenými čistícími ubrousky (konkrétně dětské ubrousky Baby Love z DM). Stav před a po:








Špička 

Některé capáčky nemají správně tvarovanou špičku.




Nejčastěji prodávané

Capiki: tenká kůže, jednovrstvá podrážka, někdy se sešlapávají


nošené Capiki, pouze v interiéru



Afelo: jednovrstvá podrážka, těsnější gumička kolem kotníku


Tap Tapi: dvojitá podrážka, na špici ochranná vrstva proti okopání


Dadoos: kvalitnější kůže, výroba v ČR, úpravy na přání i ušití na míru. Podrážka je třívrstvá (kůže, pěnová pryž, bambosové froté), dají se podlepit gumovou 1mm Vibram podrážkou za příplatek.

3 vrstvy na podrážce 

nošené Dadoos, i venku



Liliputi: kvalitnější kůže




Pokud je nožka příliš posunutá ve špici capáčku a nadměrek je za patou, může být řešením ušití capáčků na míru s delším nártovým dílem, který zabrání posunování nohy dopředu; případně upravit délku gumičky okolo kotníku (zkrátit nebo nahradit příliš krátkou za delší) tak, aby zadní část capáčku co nejvěrněji kopírovala sklon paty a gumička neposunovala nohu příliš dopředu.
Také je někdy nutné zvolit capáčky s větším nadměrkem: capáčky jsou přeměřené v nataženém stavu a pokud je noha baculatější nebo má třeba vysoký nárt, reálný vnitřní prostor se zmenší: je lépe potom volit větší, třeba 2 cm nadměrek. U větší velikosti bude pravděpodobně i horní nártový díl delší.


Co na potící se nohy?
Jak zdrsnit podrážku klouzajících capáčků?
SaveSave

6 komentářů:

  1. Dobrý den, mohla bych poprosit o radu? Dcerce je 12M, nechodí,jen obchází nábytek. DOma je jen v ponožkách a venku v létě měla capiki nebo ponožky s koženou podrážkou. Problém je, že nevím co na toto chladné období do kočárku a hlavně tedy na hřiště..kde leze po celém hřišti po čtyřech a obchází tam kolotoče a houpačky..zmíněné tapky už mi přijdou málo..přemyslela jsem nad attipas,ale taky nevím jesti ji nebude zábst nožička..děkuji moc Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, k výběru botek bych potřebovala znát přesné míry nožek (délka, šířka, přeměřené nejlépe takto: https://www.vpavucine.cz/jakou-velikost-zvolit/),případně i jaký má nárt a kotník, ale možná bude problematické ji přeměřit - každopádně pokud ještě nechodí, je na boty brzo, poohlédněte se spíš po nějakých návlecích, třeba Stonz jsou super (Toddler jen na přírodní povrchy, Infant dá i to hřiště), nebo existují i české softshellové návleky, dají se koupit třeba na Fléru apod. Měly by být dostatečně široké, aby nožku nijak neomezovaly. Attipas jsou fajn, dělají se i s teplejší ponožkou, ale pokud dítě ještě hodně leze, nejsou vhodné: někdy ta vysoká špička při lezení zavazí.
      K Capiki capáčkům: příště se poohlídněte po některých s lepším tvarem špičky, Capiki jej mají špičatý, ale lepší je s rovnou palcovou stranou, já považuji za nejlepší Dadoos, Hali Beli, Nolen, Liliputi.

      Vymazat
    2. Dobrý den, tak konečně se mi podařilo přeměřit a taky jsem poctivě studovala váš blog - skvělá práce! Takže nožička 10,8 cm a šířka 5 cm, nárt vysoký a kotník to nevím..na te buclaté nožičce není vůbec vidět.. :) Popravdě se mi moc nechce dávat 1200,- za stonz které se mi vůůbec nelíbí :(..koukala jsem po těch capáčcích a našla jsem třeba tyto https://www.fler.cz/zbozi/softshellove-boticky-na-miru-8345293 . Myslíte, že v takovýchto návlecích tedy může obcházet sem tam hřiště v chladném podzimu nebo i zimě? Jinak zimní boty se mi líbí třeba tyto https://www.barefoot-botky.cz/cz-detail-902075771-little-blue-lamb-baffy-pink.html

      Vymazat
    3. a ještě se zeptám, v čem se kromě ceny liší Stonze a softshellové capáčky z meho odkazu? Moc děkuji

      Vymazat
    4. Zacnu od konce: softshelove zapacky z odkazu jsou "určené do nosítka, šátku nebo také kočárku" - takze i podrazka bude ze softshelu a jakmile jej postavite na zem, zrejme se hned prodrou. Taky se mi nelibi, ze u nich nevidim dobre tvar spicky.
      LBL Baby z odkazu jsou fajn, na buclatou nozku budou sedet dobre - jen mozna zvolte jiny model, se zapinanim pres nart, daji se lepe utahnout.

      Vymazat
    5. Mozna tyto softshelky by byly lepsi: sice taky do kocarku/satku, ale podrazku maji vylepsenou http://eshop.mimivalenky.cz/katalog/deti-a-miminka-botky-mimivalenky-12-18m/mimivalenky-na-prvni-krucky/390/

      Vymazat