úterý 19. ledna 2016

Široké/úzké nohy

Nejste si jistí, jestli je nožka dítěte širší, normální nebo úzká?
Spočítejte si to!











Poměr délky a šířky
Délka nohyVelmi širokáŠiršíNormálníÚzká
<13<2,152,15-2,3>2,3
13-16<22-2,252,25-2,5>2,5
16-20<2,22,2-2,42,4-2,65>2,65
>20<2,42,4-2,6>2,6NA

Jak na to: podělte délku nohy jeho šířkou (např. noha dlouhá 15 cm a široká 7 cm: 15/7=2,14). Tento výsledek porovnejte se sloupci na příslušném řádku (v našem příkladě řádek s délkou nohy 13 - 16, vypočítané číslo ukazuje na nohu širší).

Na tomto odkazu si můžete výpočet ověřit.



Pozn.: nejsem autorkou tabulky, originální tabulka je zde: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ySHTMqyk-Ke19JBku1FJa3LREp_2Nd-haaxoyxkZmNI/edit?pli=1#gid=138046747, autorkou je Lila Michalíková.


Související:

Výška nártu

Boty podle velikostí

55 komentářů:

  1. Dobrý den,
    zaměřila jsem dceři nohu širokou 60 mm. Nyní řeším, jak vybrat vhodnou botu, zda je lepší, aby byla velikost co nejbližší naměřené šířce, nebo také nadměrek. Mám vybranou jednu obuv s udávanou šíří 62 mm a druhou s šíří 65 mm.
    Děkuji za radu. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Par mm nadmerku do sirky staci - zalezi tedy, jak dany obchod boty premeruje, zda je uvadena realna sirka, nebo sirka stelky - pak je potreba zjistit, jestli bota neni nejak vyrazneji sirsi nez stelka.
      Take bych zohlednila typ boty - u zimnich bych brala radeji 65 mm, aby se vlezla tepla ponozka, u celorocnich ci sandalku by mohly stacit ty s 62 mm, ale zase s ohledem na to, jak jsou premereny.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    pokud byste měla chvilku na odpověď, byla bych moc vděčná:-). Řeším, jaké botky teď aktuálně 11měs. synovi na ven - zahradu, hřiště, pokud leze, stoupá si, popojde u prolézačky. Na kožené capáčky mi už přijde chladněji, ani vlhko by nebylo ok... Tak nevím, vycházejí mi z toho snad nějaké softshellové "válenky"...?
    Předem moc díky za odpověď. Klára Sysová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, valenky by urcite byly vhodne, napr. mimivalenky, nebo Stonz Infant. Muzete koupit i podlepene capacky, nebo hodne mekke capackovite boty, napr. Froddo Prewalkers - zalezi na delce a sirce nohy - jesli premerite a date mi vedet, muzem se podivat i konkretneji.

      Vymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den prosim o radu jakou zvolit chodnou obuv pro dceru 16m-s ohledem na to,že špatně naslapuje. A to na palcovou hranu jakoby na kotníky ji ujizdi obě nohy.Zatim sama nechodi jsme obj.na rhc. Takže na takové přechodné období kdy se venku postavi a obchází kočár apod. Příp co na doma? Moc děkuji. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, ja si moc netroufam radit, pokud dite nema nozky zcela v poradku. Jinak bych rekla, ze zadne botky nejsou potreba, dokud dite nechodi samo, staci navleky (Mimivalenky, Stonz a podobne). Pro deti s valgoznimi kotniky se asi nejcasteji kupuji ne ciste barefoot, ale kompromisni boty s pevnejsim opatkem.
      Pokud uz neznate, doporucuji clanek http://www.nohynaboso.cz/wp-content/uploads/2014/02/help_whatparentsflatfeetczechdraft03.pdf - je pravdepodobne, ze az se dite opravdu rozchodi a svaly posili, naslap se sam srovna.

      Vymazat
    2. Dobry den moc diky za reakci taky jsem si to myslela. Myslíte třeba DD step řada 015 s levnějším opatkem ? Jaké třeba jiné? Myslim že diky kotnikum má horší stabilitu a chůze vazne a sama se boji a za ruku ji nechci brát tak je to začarovaný kruh...snad pomůže rhc..a třeba na zahradu když bude mokro co radite? Moc dekuji za rady 😀

      Vymazat
    3. oprava pevnějším opatkem 😀

      Vymazat
    4. DDstepy maji opatek, ostatni jsou treba Pathik Shoes, Froddo s podrazkou Flexi, kompromisni Bobux, Filii, Plae, Livie and Luca, Vertbaudet. U zadne znacky neni opatek nijak tvrdy, jen je u nich nejake vyztuzeni paty napriklad ve srovnani s Tikki nebo Zeazoo, kde neni vubec zadne.
      Na zahrade z vyse vyjmenovanych urcite obstoji radne naimpregnovane Froddo, nebo ty DDstep.

      Vymazat
  6. Dobry den, chtela bych Vas poprosit o radu jake zimni boty vybrat pro dite (delka 13cm, sirka 6cm) s koziskem ale zaroven aby nepromokli. Moc predem dekuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, vybirejte spis s gumovou podrazkou, ne s kozenou, ta je vhodnejsi do sussi zimy, a pred prvnim pouzitim botky radne naimpregnujte. Z momentalne sehnatelnych bot budou Froddo Prewalkers moc uzke, Filii jeste nejsou v CR, ale obavam se, ze taky budou uzke. Muzete zkusit Jack a Lily, zejmena pokud je noha spis baculatejsi a/nebo s vyssim nartem. Dalsi moznosti jsou Stonz Toddler vel. L (nejsou nepromokave, pouze vodeodolne), a konecne Zeazoo, ktere ted eshopy naskladnuji.
      Z kompromisnich prichazi v uvahu asi jen Baby Bogs (pokud nema dite nejsirsi nohu v oblasti prstu, spicka neni idealni), DDstepy uz jsou vyprodane.

      Vymazat
  7. Dobry den. Pridavam se k otazce nahore. Budu moc vdecna, jestli si najdete cas na odpoved. Synovi poskocila noha. Meli jsme Freycoo 18-24 mes, ale ted ma rozmery 13x6 (nebo 6,1 ... je obtizne ho zmerit). Ma rok a 2 mes, ale lita jak drak uz cca 4 mesice. Jelikoz mu poskocila nozka, hledam na webu hledam, ale nic do tyto zimy jiz nemuzu najit. Zkouseli jsme Stonzy, ale v tech chodil jak kocour v botach. V obchode s barefoot obuvi mi poradili Bolt Boot velikost 21 a ja hloupa je koupila. Ma v nich studenou nohu. Dle meho jsou mu uzke. Ted mam skutecne problem neco najit. DD stepy v bazaru by i boli ve velikosti 22, ale ty jsou do sirky jen 6 cm. Pak uvazuji, jestli by nebyli lepsi LBL baffy velikosti L, taky jsou 14x6...takze nadmerek do sirky nemaji, ale zdaji se mi materialovo vhodnejsi, ze by mohli nozku pustit. Jsem skutecne zoufala. Kupovat neco v lednu...prevazne se da jenom pres internet, i v obchode poradi spatne a vyberna sirsi nozku veskery prazadny. :( Dekuji za pomoc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. * presne Bobux Bolt boot

      Vymazat
    2. LBL Baffy (resp. vsechny zimni modely Baby New) maji vetsi sirku nez 6 cm - premerovala jsem je osobne Clevermessem a ve vel. L s delkou 14 cm maji realnou sirku 6,7 cm (stelka ma 6,4 cm). Jsou opravdu hodne siroke, urcite uzke nebudou. Jsou vhodne na celkove sirsi nohu, ty s paskem pres nart jdou lepe utahnout okolo kotniku.
      Dalsi moznosti je Jack a Lily My Boots ve vel. 24-30m, ty maji na sirku take 6,7 cm a stejne jako LBL jsou vhodne na baculatou nozku.
      Posledni moznosti jsou Zeazoo - u tech bych si ale nechala premerit sirku u konkretniho kupovaneho modelu, maji ruzne hunaty kozisek, ktery nekdy ubira hodne vnitrniho prostoru.

      Vymazat
    3. Ony Bobuxy bych vubec takto malemu diteti nedavala, podrazka je vysoka a tuzsi. Plus se taky domnivam, ze mu musi byt uzke.

      Vymazat
  8. Dobry den, mam holcicku 11.5 mesiacov stupa a chodi okolo nabytku a lezie..predpokladam, ze v najblizsej dobe urobi prve kroky..ma uzku nozicku (5cm) a dlzku 11cm..kupila som jej froddo prewalkers vel.20..akurat som si nie ista, ci jej nie su velke alebo tento nadmerok je v poriadku u zacinajucich chodcov..este ma zaujima dalsia vec..boticky attipas..vyrobca uvadza vhodny nadmerok iba 5mm. Nie je to malo? Alebo u tohto typu je to ine ako u inych bot? Dakujem pekne za info, trochu som sa v tom zacala stracat..zaciname s barefoot obuvou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, ja bych jeste s nakupem bot klidne pockala, az se opravdu rozchodi, ono to obchazeni nabytku muze trvat dlouho a botky pak nevyuzijete.
      Froddo Prewalkers vel. 20 maji podle meho mereni 12,5 cm, to je na noveho chodce celkem velky nadmerek - pro zacinajiciho chodce je vetsinou idealni 1 cm. Boty s 1,5 cm nadmerkem se kupuji az je chodec pokrocily, zkuseny - je to maximalne mozny nadmerek. Delka nadmerku je ale zaroven dost individualni.
      U Attipas nadmerku si nejsem uplne jista - fakt je, ze nejdou nijak utahnout, takze bych to s nadmerkem neprehanela, ale presto bych take volila 1 cm nadmerek (ne vetsi).

      Vymazat
    2. Dakujem za radu :) Este by ma zaujímalo, ci na uzku nozicku su najlepsie iba tieto froddo..zaujali ma aj rose et chocolate..Dalsia vec, ak sa dieta uz rozchodi napr. v tych froddo prewalkers, tak na leto kupit potom zas prewalkers alebo uz nejaky iny typ? Dakujem vopred za odpoved :)

      Vymazat
    3. Froddo Prew. jsou jedny z uzsich, a pak jeste Bobux - mela jsem pro dceru Bobux Blaze a jsou opravdu velmi uzke. Bobux Xplorer jsou perfektni pro zacinajiciho chodce a myslim, ze sirkou jsou na tom podobne. Taky Filii jsou celkem uzke. Pak jeste treba Plae nebo Vertbaudet, ale to jsou kompromisni boty. Rose et Ch. nevim, jak jsou siroke, nedari se mi nikde najit premerene sirky. Myslim ale, ze budou spis na normalni az sirsi nohy.
      Prewalkers muze dite nosit tak dlouho, dokud z nich nevyroste, navzdory svemu nazvu :) Delaji i sandalky. Moje dcera je nosila temer do tri let.

      Vymazat
  9. Dobrý večer,
    synkovi jsem teď změřila nohy a má velikost 15*6,7, 15*6,5. Přes nárt jsem naměřila 17cm a druhé měření vyšlo 12cm.
    Poradila byste mi, prosím, jaké botky by byly nejlepší jako celoročky? Teď máme Froddo Flexible ve vel. 24.
    Moc Vám děkuji za odpověď.
    S pozdravem Veronika Maryšková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, nejsou mu Froddo uzké? Já u nich na šířku naměřila jen 6,6 cm.
      Můžete vybírat mezi Beda Barefoot, Feelmax Lokka, Ahinsa, nebo třeba Vivobarefoot (asi kromě Gobi, pokud má vyšší nárt). Pokud nemá úzký kotník, tak i Kidofit.

      Vymazat
    2. A co Filii? Ta verze w, ty by také mohly být? Jinak moc děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. Na 15,9 cm maji jen 6,6 cm, uzke. Vetsi velikost ma 16,3 cm, to by jeste slo, a na sirku 6,8 cm - 1 mm nadmerek nestaci ani na ponozku, takze ackoliv jsou Filii super, pokud mate tu moznost, radeji zvolte sirsi. Idealne at ma alespon 3 - 5 mm do sirky.

      Vymazat
    4. Dobře, moc děkuji za radu. :-)

      Vymazat
  10. Dobrý den, potřebovala bych poradit jaké podzimní botky dceři, délka nohy 13 cm, šířka 6 cm, dle mého dominantní palec, nárt normální, dcera chodí 3 měsíce a léto odchodila v sandálkách Jack Lily, ... u těch se bohužel vždy noha posunula o celý nadměrek dopředu, tím pádem nadměrek 0, ... poprosila bych o radu, jaké jiné botky by ji na nožku seděly.. děkuji za info

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim - ty JaL sandalky byly starsi model, s paskem za patou? U tech se opravdu nozka posunovala dopredu a byl potreba vetsi nadmerek. Novejsi modely uz maji plnou patu.
      Mrknete treba na Bobux Xplorer (14 cm/6,4 cm), Jack a Lily celorocni (14 cm/6,5 cm, spis na baculatou nozku), Little Blue Lamb rady Baby (14 cm/6,4 cm), Tikki.
      Zkuste jeste vyfiltrovat ostatni tady https://vpavucine.wixsite.com/vyber (vel. 22, normalni nart, sirsi noha, dominantni palec, vhodne pro zacinajici chodce), treba jeste nejake objevite.

      Vymazat
    2. Sandálky měla JackLily - Gianna, právě s páskem před :(, tak nevím proč, ale děkuji za radu, pokusím se něco pohledat :)

      Vymazat
  11. Dobrý den, chtěla bych se poradit. Před dvěma týdny jsme byli v Praze ve dvou BF obchodech a zkoušeli různé botičky pro našeho syna. Který chodí už 3 měsíce (14 m mu je nyní). Zatím jsme zvládli vše naboso, ponožka a capáčky, ale s mokrým počasím bych chtěla koupit nějaké botičky na podzim. V obchodech ale mu žádné nebyly s vyjimkou Kidofit Remy Blue, vel. 22. Ale tyto boty jsou už nad nas financni limit. Ráda bych pořídila do 1 tis. Kč ... (na jaře určitě už bude potřebovat nové...). V obchodě mu naměřili měřidlem 12, že má nohu 132 mm a 60 mm (měl tenkou ponožku). Má i vyšší nárt.
    Mohla byste mi doporučit prosím po jakých značkách mám koukat, protože mi přijde, že vždy najdu velký nadměrek ... Koukala jsem na váš e-shop a byly by tyto vhodné, či ne? https://www.vpavucine.cz/little-blue-lamb/bubble-blue/
    Děkuji mnohokrát, už zoufalá maminka :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omluva za pozdni reakci - tyto LBL by sedet mely, pokud sedely Kidofit. Na sirku super, jediny problem je v nadmerku na delku, ale jelikoz je ma ted na chvili, melo by 0,8 cm stacit. Mohly by sedet i Jack a Lily (taky maji jen 14 cm na delku).

      Vymazat
    2. Jeste Tikki me napadaji, s 14,5 cm? https://www.vpavucine.cz/tikki-shoes/deep-blue-celorocni/

      Vymazat
  12. Dobry den, prosim o radu, chcem kupit sandalky pre syna, uz som docela hotova z neustaleho prohlizenia vsetkych moznych stranok :) ma 20 mesiacov, chodi docela dobre. Noha cca 14,5x6,8cm, cize (asi?) siroka noha, relativne uzka pata, normalny nart. Vopred moc dakujem! Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inak chodi teraz asi mesiac vo Filii Leguan, pani v bf obchode to odmerala nejak inak, lebo pozeram ze maju na sirku len 6,4cm:( takze budeme potrebovat i nove celorocky. Ma cenu porizovat meridlo, napr. Plus12? este.raz diky!

      Vymazat
    2. Porizeni Plus12 ma smysl, muzete jim premerovat nohy i boty.
      Noha je tabulkove sirsi, Filii obavam se nebude vhodna bota.
      Sandalky na sirsi nozku jsou Vivo Ultra, Vivo Bay (oboje maji trochu pevnejsi podrazku), lepe Tikki, Baby Bare Shoes, Tomar. Nebo perforovane capacky - Dadoos, Hali beli.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Tak som objednala baby bare a ideme skusit celorocky kidofit, snad sadnu. Diky moc :)

      Vymazat
  13. Dobrý deň,aj ja potrebujem poradiť ohľadom topánočiek;neviem ktorá značka by bola vhodná na synovu nožičku:merala som tak,že som nôžku obkreslila na dvakrát,dĺžka je 16,5 až 16,7 a šírka 6,8 až 7,nožičky je asi širšia tak čo pozerám filii a froddo nám budú asi úzke,potrebujeme zateplené topánočky.za pomoc veľmi dakujem.S pozdravom Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, to je sirsi nozka, Filii ani Froddo urcite ne. Vybirejte mezi temi oznacenymi modre: http://vpavucine.blogspot.com/2016/08/zimni-barefoot-kompromisni-boty-detske.html

      Vymazat
  14. Dobrý den, objavila som Vaše stránky a obchod a mooc dakujem za cenné rady a informacie. Podla Vášho popisu som dcére odmerala nohu, dlhšia noha ma 20 cm a kratsia 19,6.. a šírku ma 8,4 cm.. pozeram na bačkory do školy ide do 1.triedy ale šírka je udavana do 8 cm, beda, jonap atd... to by znamenalo ze tieto bačkurky by jej boli uzke ak dobre chapem... mate prosim nejaky tip co by na jej sirsiu nohu mohlo byt? dakujem velmi pekne za odpoved. Silvia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, je to jak říkáte, nejširší bačkory jsou Beda a ty mají v požadované velikosti jen 8 cm.
      Mrkněte na alternativy přezůvek: https://www.vpavucine.cz/prezuvky/tomar-capacky-tmavemodre/, https://www.vpavucine.cz/freet/spring-junior/, Vivo Ultra, případně přezůvky na míru.

      Vymazat
  15. Dobry den, mo vas prosim o radu - mam nohu 23,4 cm x 9,6 cm, tedy sirsi noha. Jake znacky obecne byste mi doporucili pro prvni zorientovani v tom, co by mi mohlo sedet? At uz tenisky ci celorocky. Na strance zde jsem nasla doporuceni jen pro detske siroke nohy. Moc vam dekuji! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, viz http://vpavucine.blogspot.com/2016/03/dospelacke-barefoot-boty-na-sirokou-nohu.html.

      Vymazat
  16. Dobry den, tak já se hlásím do klubu zoufalců, kteří potřebují akutně synackovi vyresit zimní boty a neví si rady...nozicka 12,5cm, šířka 6cm...a matka má požadavky, aby byly botky BF, celokožené (kromě podrážky)a byly zateplené přírodním (ovčím) kožíškem, nebo vlnou -existuje vubec něco takového? Patrala jsem u prodejců, ale výsledek byl bídný...většinou mě poslali kamsi, protoze neměli odpověď a furt mi cpali něco co nechci (umělé kůže, membrány, syntetické plyše...atd). Moc prosím o radu, nebo už mě z toho slehne...o botickach se mi už i zda.Predem mooooooc děkuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,

      s opravdovým kožíškem v takto malé velikosti mě napadají třeba Froddo Prewalkers, ale ty budou úzké, nebo Bundgaard Petit, ty jsou na šířku bez nadměrku. Bohužel žádné širší mě nenapadají, jedině nechat ušít na míru. Ze zimních capáčků jsou zateplené Liliputi, merino vlnou jsou zateplené Bobux Xplorer Artic.

      Vymazat
  17. Děkuju moc za radu, jste zlata. kouknu na to...Nicméně jeste je trošku trable, že to mrňavý zvíře už chodí a projde vsim- úplně vším.Nevim, jestli capáčky vydrží😁 Ale fakt moc děkuju, hned večer jdu studovat- ty Froddo se mi líbily, než jsem zjistila tu šířku😖😖😖😖

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, děkuji za všechny informace ohledně výběru botiček a moc prosím o radu. Sháním synovi zimní boty a bohužel stále bez výsledku. Synovi jsme naměřila podle Vašeho návodu nohu 15,7 x 6,7, má nejdelší paleček a trochu širší patu. Zkoušeli jsme zimní baby bare 26 (zakopává) a Jonap 26 (celkem dobře kopírovaly tvar špičky, ale pata byla příliš úzká). Byla bych ráda za měkkou botu, která by vydržela nepříznivé počasí i klučičí dovádění. Za Váš zasvěcený komentář předem velké díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a díky.
      Výběr je dost omezený, aby nebyly úzké a splňovaly podmínku širší paty, napadají mě jen Beda Barefoot https://www.vpavucine.cz/beda/daniel-zimni/ (mají membránu) a Camper Peu Cami (jestli se nepletu, ty ale mají zimní jen dívčí). Možná ještě Fare Bare by stály za zkoušku.
      N.

      Vymazat
    2. Dobrý den,
      děkuji zpětně za odpověď, z vděčnosti jsme koupili zimní botky u vás a byla s nimi velká spokojenost. Mohla byste poradit s výběrem celoroček? Noha neskutečně poskočila 16,5 x 7,0 (pokud měřím správně), líbila by se mi nižší botka jako https://www.vpavucine.cz/beda/blue-mandarine--nizke/, ale nejsem si jistá výběrem velikosti. Konkrétně mi jde o to, zda se řídit u těchto bot velikostí se stélkou/bez stélky. Omlouvám se za laický dotaz a děkuji moc předem za odpověď.

      Vymazat
    3. Dobrý den, Beda je možné nosit se stélkou (je za patou zvednutá, ubere pár mm na délce), nebo bez stélky, resp. zahnutou stélku nahradit nějakou rovnou. Určitě tedy vel. 28, tento model už nemám, ale skladem je třeba tato novinka https://www.vpavucine.cz/beda/kevin/. Nesedí na vysoký nárt.

      Vymazat
  19. Dobrý den,
    Jake boty mam zkusit synovi s valgoznimi kotniky (tedy pevný opatek a otazka zda kotnickove ci nizke) na nohu dlouhou 15,3cm a sirokou 6,2cm...nart normální az vyšší (nízký nikoliv). Ma úzkou patu i kotnik a dominantní palec.
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noha je tabulkově normální, bota by měla mít ideálně 16,3 - 16,5 cm na délku a cca 6,5 cm na šířku. Na jaro/léto dává smysl bota nízká.
      Rozměrově vychází dobře třeba Jonap Slim, vel. 25, např. https://www.vpavucine.cz/jonap/b7v-slim--modra-barva/, na úzkou patu sedí, normální nárt také, opatek (měkký, pevný nemá žádná barefoot bota) mají. Bota není samospásná, doporučuji návštěvu fyzio, cvičení, příp. tejpování.
      N.

      Vymazat
    2. Dekuji za odpoved...
      Zjistila jsem, ze syn ma nart spíše normální az nízký. V klasikach jonap ma nad prsty moc mista... Objednavam tedy slim.
      Pres prsty a nart skvěle padly frodda - Jen si u nich nejsem moc jistá patou, zda-li jeste v pate uzsi.
      Cvičíme pravidelne 3/4roku,bohuzel hypotonie a hypermobilita dela svoje.

      Vymazat
    3. Jeste musim drobne upravit velikost nohy, mereno nyni večer - delka 15,1 a sirka 6,3 cm. Vyska nartu zmerena 11,5 (tedy děleno dvěma) a obvod od paty k pate pres nart 17cm. Obvod prstove casti 15cm.
      Děkuji

      Vymazat
  20. Pro doplnění hledam sandalky, celorocky.

    OdpovědětVymazat