čtvrtek 6. dubna 2017

Srovnávací: celoroční Ahinsa, Vivobarefoot a Sole Runner

Troje celoroční boty, které sedí na nohu širší v oblasti prstů, s dominantním palcem, užším a normálním kotníkem a nízkým a normálním nártem.




Ahinsa je velikost 28, VD 18 cm, šířka 7,8 cm, váha jedné boty je 102 g.
Veganská prodyšná bota s výrazně tvarovanou špičkou (na vybočený palec). Zejména zpočátku se špatně obouvaly, ale nějak jsme si na ně zvykli a jde to lépe. I po delší době nošení vypadají dobře, podrážka je z odrážedla sjetá jen mírně. Bota nemá vyndavací stélku, ohebnost podrážky je srovnatelná s ohebností nových nenošených Sole Runner, podrážka nošením moc nezměkla.





Ahinsa může sedět i na vyšší nárt díky tkaničkám.






Vivobarefoot Gobi, vel. 29, kožená bota s vyndavací stélkou. VD 18,5 cm (se stélkou), VŠ 7,4 cm, váha 152 g bez stélky, 168 g se stélkou.
Podrážka je tužší (ani po cca týdnu nošení nezměkla).
Bota se velmi špatně obouvá kvůli všitému jazyku. Utahují se stahovací gumičkou, při maximálním utažení gumička dosahuje až na zem.




 Jazyk sešitý ke svršku

Vnitřek boty bez stélky


Sole Runner Puck je veganská bota, velikost 29, VD 19 cm, VŠ 7,6 cm, váha 108 g, se stélkou 118 g.  Mají vyndavací extra stélku, je možné nosit je i bez ní. Otvor pro nazouvání je ze tří srovnávaných bot největší, obouvají se nejlépe. Utahování je na dva suché zipy na gumičce, dají se velmi dobře a jednoduše utáhnout.
Podrážka výrazně změkne hned po první vycházce.



Vnitřek boty bez stélky



Stélka Sole Runner a Vivobarefoot má stejně tvarovanou špičku, Puck je o pár mm širší a má pod patou jakousi pěnovou výstelku, která jde naštěstí snadno odstranit. Jinak je celá rovná, stélka Vivo má zvýšené okraje okolo paty až po nárt.






Maximálně utažené:


Minimálně utažené:



Okopy špičky:




Srovnání podrážek:









Ostatní srovnání
Boty podle velikostí



SaveSave

12 komentářů:

  1. To je taková škoda u Gobi toho jazyka i tuhé podrážky. Celkově mi přijde, že se Vivo v tomto směru pohoršilo, podrážky na dětských botách jsou tuhé a moc nezměknou....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky me to mrzi. (Babicka je odmita obouvat, ja to nejak davam, ale nekdy se u toho zapotim.) Vzhedove se mi jinak libi moc.

      Vymazat
  2. Dobrý den, nejprve vám poděkuji za vaše stránky, jsou pro nás začínající velkým pomocníkem.. Můj syn (5 let) má právě ploutví nožičku s dominantním palcem, ale přitom celkem úzkou. Navíc má mírně vtočené kotníky, takže fyzioterapeutka nám doporučila u barefootových botek opatek. Modely, které by pro syna s ohledem na palec byly přijatelné, jako Vivo Reno, Sole Runner jsou ale zcela barefoot, tak nevím, jestli jsou vhodné. Navíc pro začínajícího chodce... Nemáte ještě nějaké typy? Netrvám vyloženě na barefoot, ale u většiny bot je problém právě s palcem. Děkuji Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, diky :)
      Nozka je uzka celkove, nebo v pate/kotniku? Pokud v kotniku, je to opravdu "ploutev", pokud je uzka celkove, tak se obavam, ze ani Reno ani Sole Runner sedet nebudou, jsou oboje dost siroke.
      Ani jedny nejsou vhodne pro zacinajiciho chodce - Vivo ma celkem dost tuhou podrazku, Sole Runner se zas delaji az od vetsich cisel.
      Jestli ma opravdu uzkou nohu, mrknete na Pathik Shoes, ty maji opatek a jsou ok i pro dominantni palec.
      Na sirokou nohu jeste Livie and Luca nebo Camper Peu Cami. Pripadne ty Viva - ony maji celkem pevny material za patou, pokud budou dobre sedet okolo kotniku a nartu, seslapavat je nebude.
      Myslim, ze budete muset vybirat jen mezi barefoot botami, protoze kompromisni maji v naproste vetsine spatny tvar spicky, nevhodny pro dominantni palec. S vyjimkou mozna nekterych LBL, kompromisnich Tikki, snad nekterych Keenu a uplne ne-barefoot Crocs.

      Vymazat
  3. Dobry vecer,
    tiez sa chcem podakovat za Vas blog, syn ma rovnaku nozku, takze tu casto nakukujem pre inspiraciu. Pri citani tohto clanku mi vsak nejde do hlavy jedna vec - co to vlaste znamena celorocky? Vivo Gobi mi pridu aj do chladnejsieho pocasia, ale ostatne dve sa mi zdaju byt skor tenisky, asi uz aj teraz, ked mame 10stupnov, by som vahala, ci ich obut. Do akych teplot by ste ich odporucali?
    Vopred dakujem.
    Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji a omlouvam se za pozdejsi reakci.
      Za celorocni boty se oznacuji ty, ktere se daji nosit v prubehu celeho roku: tedy i na jaro i na podzim. A zaroven se daji nosit treba i v chladnem lete nebo v teple zime - s tim, ze asi v kozenych Vivo se noha bude v teplejsim pocasi potit vic, nez v keckoidnich ostatnich.
      Do jakych teplot ktere nosit se myslim neda jednoduse rict, je to individualni, ale treba prave Ahinsa nebo SR maji ve srovnani s Vivo ohebnejsi podrazku, ve ktere noha vic pracuje a vic se tak zahreje. Puck maji tenkou vyndavaci vlozku, muze se pouzit jako dalsi vrstva izolace, doporucuji take funkcni ponozky do vetsi zimy a zatepleni kotniku.

      Vymazat
  4. Dobrý večer, viete mi prosím poradiť, aké topánky sú ešte vhodné na tento typ nohy? Dcéra má nohu 20,5 x 7,6 cm a ja sa už naozaj strácam, čoraz ťažšie sa jej dá zohnať obuv 😮 o to viac ,že má len 6r. a šnúrky si ešte zaviazať nevie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvam se za zpozdeni, nekdy mi nedorazi notifikace.
      Nozka je tabulkove normalni, bude to velikost 31, 32 nebo 33, tabulku botek, ktere se vyrabi v teto velikosti, nejdete na http://vpavucine.blogspot.com/2016/02/boty-podle-velikosti.html.

      Vymazat
  5. Krasny den, poprosim vas o radu..existuji vubec nejake prodysne tenisky na leto pri chladnejsim (ale ne kozene ty mame na podzimni pocasi) pocasi na uzkou nozku? dcerka tri roky bude nastupovat do skolky a potrebuje na nozku 13,5cm a 5,8cm neco..a to same s backurky..vse velke velikost i na siroke nohy me prijde..jinak na podzim nam vyborne vyhovuji bundgaard petit na suchy zip ale to neni bota na chladnejsi letni dny..achjo je to veda,dekuji moc

    OdpovědětVymazat
  6. do ted mela na leto uzasne za par kacek a ohebne a sirokanske ve spicce platacky boots4you
    https://www.detskaobuv.cz/katalog/sportovni/2637-detska-obuv-kozena-celokozena-boots4u-kotnickova-pl%C3%A1t%C4%9Bn%C3%A1/
    sice jsou vyssi ale kontnik ji to vazne neomezovalo tim jak je to tenke platynko..akorat se vyrabi jen v mini velikostech a uz z nich vyrostla, znate :)? ta spicka je u nich neuveritelna

    OdpovědětVymazat
  7. Tyto botky neznam, bohuzel se mi nedari najit nikde fotka svrchu, abych videla tvar spicky.
    Nozka je tabulkove normalni, kazdopadne uzsi kecky me napadaji asi jen Bobux. Bude novinka textilnich Protetik. Affenzahn maji i latkove botky.

    OdpovědětVymazat