čtvrtek 18. února 2016

Nadměrek, správná velikost bot, měření nohou

Nadměrek je rozdíl mezi délkou nohy a vnitřní délkou boty. Je to volný prostor před prsty: cca 6 mm nutných ke správnému pohybu nohy a zhruba 6 mm jako prostor k růstu. Dětská noha roste od 3 do 6 let přibližně o jeden milimetr za měsíc, menším dětem rychleji a větším pomaleji. Velmi hrubým odhadem tak můžete počítat s nákupem nových bot pro začínajícího chodce (cca 1 - 2 roky) každé tři měsíce.





Správnou velikost, tj. správný nadměrek, nikdy nezjišťujte zmáčknutím na špičku boty, ani vsunutím prstu za patu. Dítě při tom instinktivně pokrčí prsty, resp. posune chodidlo.
Dítě nepozná, že je mu bota malá a že ho tlačí, pěkně to je ukázané v tomto videu (v němčině).
Ani příliš velký nadměrek není v pořádku, nikdy by neměl způsobovat zakopávání při chůzi.

Délka nadměrku je individuální, obecně se lze řídit těmito pravidly (a přizpůsobovat je potřebám dítěte), při přeměření nohy naboso:

začínající chodec (batole) max. 1 cm u celoročních bot a sandálků, max. 1,2 cm u zimních
zkušenější chodec (školkové a školní dítě) ideálně 1,2 cm, maximálně 1,5 cm u zimních




Zohledněte jak konkrétní obuv (zimní obuv snese 1,5 cm, sandálky možná míň), tak nohu dítěte - úzká nožka možná bude muset mít menší nadměrek, aby bota nepadala.

Minimální délka nadměrku (čas k výměně bot):
začínající chodec (batole) cca 4 - 5 mm
zkušenější chodec (školkové a školní dítě) min. 6 - 8 mm (nutné pro práci nohy)


Na údaje výrobců ohledně délky obuvi se často nedá spolehnout, je vhodné pořídit některé z měřidel, např. Plus12 nebo digitální Clevermess. Měřidlem změříte jak nohu dítěte, tak vnitřní rozměry boty (s Clevermess i jejich šířku) - to se hodí zejména pokud bota nemá vyndavací stélku.
Jak měřidla fungují:







Dětská noha potřebuje prostor i do šířky - podívejte se, co dělá nožka při dopadu na zem: https://www.youtube.com/watch?v=VOXQZhABjDk.

Při měření nohy proto vždy přeměřte i jeho šířku a určete, jestli má dítě nohu spíš užší, normální nebo širší: můžete si to spočítat. Podle toho vybírejte i vhodnou obuv - pro rychlou orientaci, která značka bude dítěti sedět, můžete použít tuto tabulku.
Bota by neměla být užší než noha, ale nadměrek  na růst do šířky není nutný větší než 1 až 2 mm na každé straně - jako rezerva pro růst.
I u nadměrku do šířky je nutné brát v potaz, jaké ponožky bude dítě nosit - teplá zimní ponožka přidá na šířce nohy pár milimetrů.


Jak změřit nohu bez měřidla:

- na podlahu těsně ke zdi položte papír, upevněte jej např. izolepou. (Můžete zkusit měřit i v krabici, pokud nohu umístíte do rohu, můžete změřit zároveň délku i šířku.)
- položte nohu dítěte na papír, pata je opřená o zeď, dítě musí stát na obou nohou, zatěžovat je, pozor na krčení prstů (lepší je měřit bez ponožek, lépe tak na prsty vidíte)





- na papíře udělejte značku na místě, kde končí nejdelší prstík. Naznačte i umístění paty.
- změřte délku - dětské boty vybíráme podle delšího chodidla. Délka se odečítá od středu paty k nejdelšímu prstu.

Stejný postup opakujte pro změření šířky chodidla: nohu přiražte ke zdi malíkovou stranou a tužkou označte nejširší místo. Šířku odečtěte kolmo - od nejširšího místa ke kraji papíru.




Dále viz článek měření bot.


A nakonec, příklady příliš velkého nadměrku!




2 komentáře:

  1. Diky za skvely clanek! Jeste by me zajimalo, jak zmerit 16m indiana, ktery neustale utika, jen kdyz mu chci prilozit nohu na vyndanou stelku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tezko :) Jedine zkouset to zas a znova, nekdy pomaha napodoba (nejdriv se zmerite vy, potom dite), merit treba kazdy tyden.

      Vymazat