pondělí 20. února 2017

Výběr barefoot bot pro děti

Postup výběru vhodných barefoot bot pro děti, založený na zohlednění čtyř atributů nohy: délka, šířka, nárt, kotník/pata.





1. přeměřte délku a šířku nohou (nejlépe přiražením ke zdi, naboso, měříme obě nohy, podrobněji viz tento článek), výsledek měření zadejte níže:



2. podle výsledku vyberte v tabulce boty vhodné velikosti a šířky, nadměrek do délky volte pro začínajícího chodce ideálně 1 cm až 1,2 cm, pro zkušenějšiho chodce 1,2 cm až 1,5 cm, maximálně 1,7 cm. Bota nesmí být užší než noha, nadměrek do šířky postačí pár mm na každé straně. U nadměrku do šířky i do délky je potřeba brát v potaz, jaké ponožky bude dítě nosit - teplá zimní ponožka přidá na šířce nohy několik milimetrů.







3. zvažte ostatní výrazné znaky nohy: nárt a kotník. Šířku kotníku lze pouze odhadnout (baculatá miminkovská noha se silným kotníkem vs. štíhlý kotník/pata, na který je potřeba všechny boty pořádně utahovat), výšku nártu můžete přeměřit tímto způsobem.


Vivobarefoot modely jsou odlišné: Reno, Neo Velcro, Pally, Trail Freak (už se nevyrábí, jen doprodává) jdou dobře utáhnout páskem přes nárt na úzký kotník; s výhradami i model Ultra - nesedí na výrazně úzkou patu a nárt, pásek se suchým zipem se dá zapošít, tím se zkrátí a boty jdou lépe utáhnout.Lenni (suchý zip nejde dostatečně utáhnout) a Wyn jsou vhodné na širší patu/kotník a vyšší nárt.


Tabulky s kompromisní obuví


Malý kompromis





Velký kompromis





Ostatní seznamy

sandálybalerínypřezůvky
na míruploutvonožcis opatkem
do terénu




Důležité: EU velikosti nejsou u všech výrobců totožné, jedna EU velikost může mít jinou délku u různých značek, ale i různých typů stejné značky. Uvedené rozdělení je proto jen orientační a má dopomoci k rychlé navigaci při hledání vhodné obuvi. Vždy se řiďte skutečnými přeměřenými délkami vybraných bot.

SaveSave
SaveSave

11 komentářů:

  1. zdravím a možná blbý dotaz, ale když mi vyšla noha normální, tak mám hledat v těch šedých políčkách? děkuji :) jinak je to super, aspoň člověka trochu nakopne, kam směřovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak :) Ty maji normalni sirku - nebo jsou nezaraditelne (treba Zeazoo sandalky jsou celkem uzke, ale zimni zase sirsi, zkusim to jeste v tabulce jeste nejak odlisit).

      Vymazat
  2. Nado, musum pred Vami smeknout - davate si s tim praci jako nikdo jiny a diky Vasim tabulkam a clankum uz jste mnohym mym kamaradkam, co v tom nebyly tak zbehle, usnadnila prvni nakupy bot anebo vubec zacatek jak se zorientovat v bf.
    Moc Vam za to dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, když mi vyšla jedna noha normální a druhá širší ? a jak mám vypočítat velikost podle délky chodidla ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, při výběru správné velikosti se vždycky řiďte delším (resp. širším) chodidlem. Pokud je rozdíl velký, asi Vám nezbyde než nechat boty ušít na míru, malé odchylky jsou ale normální.

      Velikost podle délky chodidla spočítat nelze, protože každá značka (a někdy i různé modely stejné značky) mají délky bot ve stejné velikosti jiné - můžete jen orientačně určit, jakou zhruba velikost podle délky nohy má (třeba podle první tabulky na Wikipedii https://cs.wikipedia.org/wiki/Velikost_obuvi, je opravdu jen orientační, nezapomeňte k přeměřené délce připočítat správný nadměrek), najít v tabulce jaké značky přicházejí v úvahu, a poté už podle skutečně přeměřených mír vybrané konkrétní boty udělat konečný výběr. Většina eshopů a obchodů s barefoot obuví má na svých stránkách jak přeměřené míry, jak délku, tak šířku boty. Tady najdete seznam eshopů podle jednotlivých značek: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/07/eshopy-s-barefoot-kompromisni-obuvi.html.

      Doporučuji ještě tento článek: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/02/nadmerek-spravna-velikost-bot-mereni.html.

      Vymazat
  4. Dobrý den, udělala byste něco podobného i pro dospělé? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Casem urcite :) Zatim jenom tabulky: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/04/boty-podle-velikosti-dospelacke.html.

      Vymazat
  5. Dobrý den, pro začátek - děkuji za tyhle super stránky a tabulky :) A ted' bych měla dotaz - dcera má nohu 15,9x6,5 a normální nárt, úzký kotník. Koukám po teniskách a mám vybrány tyto - Vivobarefoot PRIMUS K Mesh, Feelmax Luosma, Feelmax Lokka, tenisky Beda a Sole Runner Puck (ale ty bych řekla, že budou dost široké). O kterých si myslíte, že budou sedět nejlíp okolo úzkého kotníku? Případně mám koukat po jiných teniskách? Moc děkuju za odpověd' a hezký den :)Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za diky :)
      Vybrala jste dobre -Primus na gumicku jdou na uzky kotnik dotahnout dobre (ty na suchy zip ne). Z Feelmaxu bych volila spis Lokka, Beda a SR taky jdou na uzky kotnik. Vyjmenovala jste vsechny, zadne dalsi me nenapadaji.
      Co se tyce sirky u SR, muze to delat problem, ale nemusi - pokud dobre sedi okolo kotniku a nartu.

      Vymazat
  6. No tak to je parádní. Přesně něco takového jsem hledala. Nad tím, že bych své malé koupila barefoot boty už delší dobu přemýšlím. Bohužel jak jsou teď obchody zavřené, tak mi nezbývá nic jiného, než je objednat přes internet. Zatím se mi asi nejvíc zamlouvají ty, co mají tady https://www.littleshoes.cz/ Doufám tedy, že se mi povede trefit správnou velikost. Ještě jednou díky.

    OdpovědětVymazat