čtvrtek 3. března 2016

Jak postupovat při nákupu bot


1. nohu správně změřte podle tohoto návodu. Zjistíte v něm i jaký správný nadměrek přidat k délce nohy.




2. určete, jaký má noha tvar a jak je široká/úzká - to si můžete spočítat. Podle šířky/tvaru nohy budete vybírat typ a značku bot - některé typy nebo značky sedí líp na nohy širší, resp. užší, u některých bot se dočtete, že se dobře prozouvají i na vyšší nárt...
Jak hodnotit výšku nártu najdete zde, pokud je nárt hodně vysoký, resp. nízký, ověřte si u prodávajícího, zda botu prozujete, resp. zda se nebude vyzouvat.



3. kdy kupovat první boty: až se dítě opravdu rozchodí, nakupovat dopředu se nevyplácí, malému dítěti roste nožka rychle a než se rozejde, může z botek vyrůst. 
Důležité poznatky o vertikalizaci dítěte se dočtete v tomto článku.

4. co na doma: doma nechte dítě chodit nejlépe naboso. Pokud to není možné, podívejte se na inspiraci, co dát místo tvrdých bačkůrek

5. co na ven: také co nejčastěji naboso. V teple může malé dítě klidně chodit v kožených capáčkách. Pro začínajícího chodce vybírejte botky maximálně flexibilní a lehké, moje tipy na botky na jaro najdete tady, do vlhka pořiďte místo holínek návleky - např. Stonz nebo Mimiválenky. Boty vhodné pro začínajícího chodce na zimu jsou tady

6. co dál? Jak vybírat, když dítě vyroste z prvních botek? Nejrychlejší přehled, z jakých značek můžete vybírat, najdete v tabulce velikostí. Řídit se budete nejenom délkou chodidla, ale i jeho šířkou - viz orientační barevné odlišení v tabulce. 
Seznam výrobců a značek barefoot obuvi najdete zde
Na blogu jsou i seznamy sandálků na léto, pro děti i pro dospělé, a seznam balerínek i holínek.




7. můžete prohlídnout tipy na pomůcky ke stimulaci chodidel, něco nastudovat - v papírové nebo elektronické podobě a nakoupit pečující prostředky na obuv.

Je potřeba dbát i na výběr správných ponožek: ponožka nesmí být těsná, nesmí prsty stlačovat, naopak by měla poskytnout dostatek prostoru pro prsty. Rozumně široké ponožky prodává např. Lidl, existují i prstové ponožky.

Žádné komentáře:

Okomentovat