čtvrtek 9. února 2017

Chůze

Není rozumné přejít na barefoot (ať už chůzi naboso nebo chůzi v barefoot botách) po celoživotním nošení pevných bot s podpatkem - naopak by si člověk při nezměněné chůzi mohl ublížit. V barefoot obuvi je pořeba naučit se (znovu) chodit přirozeně.
Nošením běžné obuvi, většinou s nějakým podpatkem, jsme zapomněli, jak chodit "správně", přirozeně. Není to ale pro nás úplně nové: možná jsme tak chodili jako děti, než jsme dostali první boty, nebo se k přirozené chůzi podvědomě vracíme při chůzi naboso v terénu.





Nácvik chůze

1. zacpané uši
Prsty si ucpěte uši, choďte přes patu a vnímejte otřesy a zvuky, které tvrdé dopady způsobují.
Poté zkuste měkce našlapovat tak, aby nebylo nic slyšet: nohu nevykopávejte, ale klaďte na zem. Nohy nemusíte tolik zvedat, odrážíte se od všech prstů. Někdy pomáhá představit si, že jdete po přirodním nerovném povrchu, třeba po kamínkách.
Při chůzi nechte chodidlo úpně uvolněné, noha se dotkne země nejdříve v bodě 1, poté 2 až poté patou.



Několikrát vyzkoušejte oba typy chůze, s i bez ucpaných uší, viz následující video.





2. dopad na podlahu
Ve stoji zvedněte jednu nohu nad podlahu a z neutrální (uvolněné) polohy zvedněte prsty, potažmo celé chodidlo, co nejvíce nahoru, poté nohu opět uvolněte, poté natáhněte nohu dolů. Několikrát zopakujte, následně nechte nohu měkce dopadnou na zem v uvolněné neutrální pozici a všímejte si, která čast se dotkne země jako první (je to ta označená číslem 1 z obrázku u předchozího cvičení).
Noha se při dopadu mírně rozšíří.

Odkaz na začátek cvičení.



3. nákrok 
Postavte se s nohy v šíři ramen, s jednou nohou mírně dopředu a lehce se pohupujte z jedné nohy na druhou. Cvičte 30 - 60 vteřin, poté se rozejděte, jak je ukázáno ve videu. Několikrát opakujte na obě nohy. Uvědomte si, jak se koleno zohne, když je zatíženo.
Můžete zkusit rozejít se i přes patu, bude to po minutě opakování cviku nepřirozené.





4. malý krok 
Stoupněte si s nohami blíže k sobě a choďte na místě: patu zvedejte z podlahy, pokrčte koleno, ruce mějte před tělem (spíš jako při běhu než při chůzi). Všímejte si přirozeného pohybu pánve.
Po nějaké době se začněte malými kroky pohybovat dopředu, případně i pozpátku. Poté můžete zrychit pohyby, točit se okolo vlastní osy.





5. vlny
k malým krokům z předchozího videa přidejte pohyb celého těla podle ukázky na videu.
Zpočátku nechte ruce volně viset podél těla a soustřeďte se jen na pohyb těla, poté přidejte i pohyb rukou.



6. skoky
Dopadejte na přední část nohy při malých skocích, vnímejte pokrčení kolena, nenechávejte při dopadu nohu ztuhlou. Poté vyzkoušejte delší skoky a postupně přejděte v chůzi, i při chůzi se soustřeďte na pokrčení kolena.





7. všechno dohromady
Spojení předchozích cviků. Začněte velmi pomalými pohyby a zvedejte vysoko kolena. Loket se zpočátku dotýká kolena, noha je při zvednutí nad podlahu uvolněná. Postupně přejděte v chůzi.







Ukázky správné chůze

Chůze po přírodním povrchu


Srovnání chůze při tvrdém dopadu na patu a při měkkém kladení




Porovnání

špatněsprávně
první dopadá na zem *patapřední (boční) část nohy
střední část nohy
celé chodidlo
dopadtvrdýměkký
zvuk při dopadusilnýžádný
zvedání nohy nad podlahuvysokonízko
koleno při dopadurovnépokrčené
prstynezapojují senoha se od nich odráží
pohyb nohynohu hážeme před sebenohu klademe před sebe
noha narážínoha se opírá
kotník při dopadupřed kolenempod nebo za kolenem


Noha se při chůzi může dotknout země v zásadě třemi způsoby: na patu, na celé chodidlo, nebo na přední část nohy, až následně na patu: záleží na rychlosti chůze, jestli jdete do/z kopce a po jakém jdete povrchu.
Všechny tři možnosti jsou v pořádku, zejména na pevném povrchu a v obuvi je možné šlápnout nejdřív na patu, ale pořád by měl být dopad měkký, noha se na zem klade, odráží se prsty.
Zkuste se při tréninku chůze soustředit i na hýžďové svaly a svaly na zadní části stehna: při pohybu vpřed je vědomě zapojujte a nohu při chůzi místo vykopávání pokládejte blíže k tělu, více pokrčte koleno, uvědomte si pohyb boků a nechte chodidlo ve vzduchu v uvolněné poloze, netlačte prsty směrem ke kolenu. Pokud tento postup uděláte správně, noha nebude tvrdě dopadat na patu, aniž byste se na to, kam noha dopadá nejdříve, soustředili.

My nenosíme nohy, nohy nosí nás.




3 komentáře:

  1. jeee, tohle jsem zrovna potřebovala! Právě jsem si koupila na jaro své první BF botky a přemýšlím, jak se v nich naučím správně chodit... Tak jdu trénovat :-)
    Nemáte náhodou zkušenost, jak je to s přechodem na BF u menších dětí? Syn má 4,5 roku, od mala chodil v běžných, tedy příliš úzkých a pevných botách, takže jsem při čtení o BF konečně pochopila, proč dupe jako slon.... Srovná se chůze v tomhle věku ještě tak nějak sama, když začne chodit v BF botách, nebo už by to chtělo poradu s fyzioterapeutem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navstevou fyzioterapeuta nakloneneho bf urcite nic nezkazite, na syna se podiva a poradi treba vhodne cviky.
      Ale verim, ze muze zvladnout prechod bez problemu: zpocatku volte treba nejake kompromisni boty, urcite ho nechte co nejcasteji naboso (i doma, bud chvili neuklizet, at ma rozmanity teren :), nebo treba poridte ruzne pomucky - senzoricky koberec, balancni pomucky atd: http://vpavucine.blogspot.cz/search/label/pomůcky). Muzete zkusit podporit citlivost nohou i cvicenim, velka zasoba je tady: http://www.bojovky.info/kondice/244-cviceni-pro-deti-i-dospelaky.
      Myslim, ze v tomto veku je jeste velka nadeje, ze jeste na prirozene pohyby nezapomnel. Zakladem je byt co nejvic naboso - a kdyz to nejde, tak vybrat spravne boty.
      Drzim palec - i Vam s treninkem :)

      Vymazat
    2. Děkuji za zajímavý odkaz na cvičení, určitě užitečné pro každého, ať už chodí naboso či nikoliv. :-) Začala jsem se zajímat o tuto problematiku až nyní, když řeším obutí pro 6-tiletého syna, kterému se asi moc dobře nechodí. Kromě toho partner vyžaduje často masáž chodidel :-), asi mu dám článek k nahlédnutí.

      Vymazat