čtvrtek 24. listopadu 2016

Srovnávací: Zeazoo Yeti

Zimní model Yeti se vyrábí ve dvou variantách zateplení: Wool (fabric wool) a Sheepskin (pravá ovčí vlna).




V ČR je k sehnání typ se Sheepskin pouze v černé barvě a pouze se suchými zipy, přímo od výrobce je možné objednat více variant.
Svršek je také různý: kůže je buď Waterproof, nebo Genuine - obojí je pravá kůže, Waterproof je ošetřená tak, aby vydržela více vlhkosti.
I podrážka je dvojího typu, 6 nebo 9 mm vysoká. Podrážka samotná je u obou stejná, silnější má nad podrážkou (která má 6 mm) navíc 3 mm vysokou pěnovou vrstvu pro lepší izolaci, ale kvůli vyšší podrážce je horší propriocepce/vnímání terénu.


Model se Sheepskin je ve srovnání s modelem s Wool teplejší a má lepší izolační vlastnosti.
Boty se Sheepskin se ale liší - u některých je vlna hodně huňatá, u některých méně, viz model vlevo z předchozí várky, která dorazila do ČR, a vpravo model z té poslední:



Fotky modelů jsou z eshopu https://www.pohodlnebotky.cz.



Kožíšek ubírá na celkovém vnitřním prostoru boty, výrazně méně je i prostoru nad prsty. Ačkoliv jsou Zeazoo jedny z nejširších bot, některé zimní modely jsou tedy kvůli zateplení užší (a užší jsou i Zeazoo sandálky) - je potřeba před výběrem velikosti zjistit, o kterou verzi zateplení jde.
Cena všech modelů je stejná, před koupí doporučuji nechat boty přeměřit - ne každý prodejce má srovnání a boty samotné nijak rozdílně označené nejsou. Výrobce má jednu velikostní tabulku (pro Wool modely). Pouze mezi fotografiemi produktu je skryt srovnávací obrázek a popis rozdílů zateplení: Wool jako 2 mm vrstva, Sheepskin 4 mm, se zmínkou, že bota se Sheepskinje o 2 mm kratší a užší než ta s Wool.
Já naměřila rozdíl 5 mm na délku a 8 mm na šířku:






Oboje boty jsou ve velikosti 27/28, nošené se zelenými zipy jsou s Wool, nové celočerné se Sheepskin (tím hodně huňatým).




Zateplenější typ je o několik milimetrů vyšší nad prsty:



Se Sheepskin naměřím vnitřní délku (měřidlem Plus12) 17,5 cm, vnitřní šířku Clevermessem 6,8 cm.

Tento model se hůř měří, na měřidlo jsem vůbec netlačila, délka je tedy od kožíšku po kožíšek. Ten se pravděpodobně časem zchodí - při mírném stlačení ukáže měřidlo o pár milimetrů víc.

Model bez ovčí vlny má vnitřní délku 18 cm a šířku 7,6 cm. Jsou nošené a kůže do šířky povolila. Bota je obecně hodně přizpůsobivá a pokud nemá dítě hodně vysoký nárt, pustí jestě do stran.


Tento model se vyrábí jen do vel. 30/31. Větší velikosti výrobce ušije na objednávku, ale ne na stejných kopytech, jako menší velikosti - tvar špičky je pak výrazně horší, víc špičatý.


Kam dál?



4 komentáře:

  1. Naďo, prosím může být waterproof i hnědá kůže nebo jsou to jen ty černé? Jak toto poznat v českém obchodě? Na webu zeazookids.com právě píšou waterproof jen u těch černých. Děkuji vám za informaci. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i hneda kuze muze mit waterproof upravu. Poznate to jen podle cedulky u bot, kde je napsana i velikost apod.

      Vymazat
  2. Dobrý den, prosím o radu. Vloni jsme měli zeazoo wool. Syn je nosil říjen - březen, jen jsem mu do nich střihla navíc merinovložku, aby mu od spodu nebyla zima a ve větší zimě dávala teplejší ponožky. Na hory (rachtání se ve sněhu) jsme pak měli jiné boty. Letos řeším, jestli wool nebo sheepskin, na hory máme opět jiné boty, jen si říkám, jestli s vlnou by neudělali stejnou službu i se slabou ponožkou (což mi přijde s ohledem na školku a jiné aktivity jednodušší). Ale nevím, jestli právě v období podzim / jaro, kdy jsme wool nosili v pohodě, nebude v těch zateplených vedro......? Syn má obecně hodně širokou nohu (D 18,5 / Š 7 cm)..... děkuji moc za odpověď. Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, asi bude záležet, jak moc chlupatý kožíšek budou letošní modely se sheepskin mít, ale spíš bych řekla, že v nich bude na jaře/podzim teplo (i když teplotní komfort je dost individuální). Některým dětem zas může být ve větší zimě ve variantě s Wool chladno i s teplou ponožkou. Tady tězko radit :) N.

      Vymazat