pondělí 28. listopadu 2016

Rozměry stélky vs. reálný prostor bot

Někde najdete ve velikostních tabulkách rozměry stélky, jinde reálné vnitřní rozměry boty, někdy i obojí.
Stélka se měří v nejdelším, resp. nejširším místě pravítkem, reálný prostor na délku se nejčastěji měří měřidlem Plus12, na šířku měřidlem Clevermess.

Kterým rozměrem se řídit? Většinou je dobré znát obojí:
Na stélce nestojí noha celou svojí délkou a šířkou, tak jako nestojí celou délkou a šířkou na zemi - kvůli zaoblení nohy po stranách.

Zeleně je označena délka obtisku nohy, červeně skutečná délka nohy:




Na stélce je tedy jen otisk nohy, který je menší než skutečný rozměr nohy (vyvýšená část paty, prstů a po stranách nohy se na papír neotiskne), viz článek Rozdíly ve způsobech měření.

Stélku tedy lze porovnávat s otiskem nohy:



Vlevo stélka ze zimních Filii, vpravo ze zimních Camper Peu Cami. Na délku jsou obě stélky stejné.

Při přilození stélky Filii na otisk nohy kousek palce přečnívá, palec by bota deformovala a tlačila k ostatním prstům.



Camper vypadá lépe: ačkoliv jsou stélky jinak stejné, mají Campery lepší tvar špičky a těch pár milimetrů v oblasti palce, které u Filii chybí:


Filii stélka na stélce Camper:



Na stélce se tedy měří to, jakou plochou noha došlápne. V botě ale je potřeba více místa, aby noha měla dost prostoru: proto je potřeba znát i reálný prostor.
Reálné rozměry boty potom lépe porovnávat s mírami nohy, které jsou změřeny tímto způsobem, tedy postavením ke stěně (schodu, vaně) a označením nejdelšího a nejširšího místa. Přeměřit se dá i v pevnější krabici, kdy při vložení nohy do rohu krabice je možné označit zároveň délku i šířku.
Při obkreslování celého chodidla často vychází rozměry větší.

Pokud noha postavená na stélce je o něco málo širší, než stélka, nemusí to být problém, pokud je v botě víc prostoru, než jsou rozměry stélky. Pokud je reálný prostor stejně široký, jako stélka, musí se noha na stélku vejít.

I u délky je dobré znát jak délku stélky, tak vnitřní prostor, někdy jsou rozdílné - např. u Bogs Classic je stélka o 0,5 cm menší, než reálná délka bot.

Někdy je ale naopak stélka širší (i delší) než vnitřní rozměry boty, stélka se v botě mačká (např. u Beda Barefoot), nebo je na okrajích vyvýšená nahoru (např. u některých Filii) - v tomto případě je potřeba řídit se pouze vnitřními rozměry bot.

2 komentáře: