čtvrtek 29. prosince 2016

Boty pro ploutvonožce

"Ploutví" se označuje noha s dominantním vybočeným palcem, úzkou patou a kotníkem, nízkým nártem, která je výrazně široká v oblasti prstů.






Livia and Luca na Turf podrážce - hodně prostoru pro prsty, dají se dobře utáhnout na úzký kotník. Velkou nevýhodou je jejich nerovná podrážka - bota má zvednutou špičku, kterou dítě vahou nesešlápne na zem a prsty dřou do stélky.
LaL na Honeycomb podrážce (např. Livie and Luca Hayes) jdou také dobře utáhnout na úzký kotník - jejich podrážka je vyšší a tužší než Turf, mezi patou a špičkou je několikamilimetrový rozdíl.





Ahinsa - široká výborně tvarovaná špička, jsou na tkaničky, dají se dobře utáhnout na nízký nárt, zejména ve větších velikostech nesedí na výrazně úzký kotník.



Camper Peu Cami - široká špice, horší utažení okolo kotníku (dva suché zipy po stranách u zimních, falešné tkaničky (gumové) a zip na vnitřní straně u celoročních) - je možné vyměnit gumové tkaničky za normální. Na útlý kotník sedí lépe nízké modely.






Attipas - široká špice, ponožka drží i na užším kotníku. Ne na výrazně úzkou patu, podrážka je ve tvaru vaničky.




Leguanito - široká špice, svršek se přizpůsobí i užšímu kotníku a patě - na rozdíl od Attipas nemají podrážku tak výtazně vytaženou okolo paty.





Některé modely Vivobarefoot na ne příliš širokou nohu: Reno, Neo Velcro, Pally, Trail Freak (už se nevyrábí, jen doprodává), Gobi - jdou dobře utáhnout páskem přes nárt na úzký kotník; s výhradami i model Ultra - nesedí na výrazně úzkou patu a nárt, pásek se suchým zipem se dá zapošít, tím se zkrátí a boty jdou lépe utáhnout.
Nevhodné jsou Lenni (suchý zip nejde dostatečně utáhnout) a Wyn - oba mají větší otvor pro nohu.
Dobře sedí Vivo Primus - pouze verze na brzdičku, ne se suchými zipy.





Některé Zeazoo - ne nízké celoroční (nedrží na úzkém kotníku, jsou široké v patě) a sandálky (jsou úzké); zimní nejlépe Wool verze s tkaničkami (ale i se suchými zipy se dají dobře utáhnout), verze se Sheepskin má menší vnitřní prostor a jsou kvůli tomu užší v oblasti prstů.




Stonz (Infant i Toddler) - přizpůsobivá široká bota, se stahováním okolo kotníku




Wildling shoes - dobře tvarovaná špice, utahování tkaničkami



Sole Runner Puck - suché zipy se dají dobře dotáhnout na úzký kotník/nízký nárt, dobře tvarovaná špička



Feelmax Vuoma: jdou dobře utánout kolem kotníku, ale jsou jen průměrně široké.



Feelmax Lokka a Beda Barefoot tenisky: oboje jdou celkem dobře utáhnout i na užší kotník (ne extrémně úzký), šířka je nadprůměrná.


Baby Bare Shoes: ve srovnání s Tikki jsou širší v prstech, užší v patě a sedí i na nižší nárt, viz srovnání.




Ideální bota pro ploutvonožce v juniorských velikostech: Freet Spring Junior, vhodné na nízký nárt a úzký kotník.





Nebarefoot alternativy:

Bogs B-Moc sněhule: mají širokou špičku a dají se utáhnout nad kotníkem.

Keen CNX - užší v prstech, ale dají se dobře utánhout na úzký kotník.




Za konzultaci a zkušenosti děkuji Evě D.



Související:

Boty podle velikostí
Eshopy
Obchody

SaveSave
SaveSave

36 komentářů:

  1. Smele bych zaradila i Beda barefoot tenisky. Tkanickove jdou krasne utahnout i kolem uzkeho kotniku a nizkeho nartu a spicka je velkorysa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda. Nejsou uplne idealni na ploutev, ale moznost to je. Doplnim.

      Vymazat
  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na boty pro dcery - starší pětiletá má nohu 18,5cm a širokou 7cm, tvarem ploutve, ale dle vaší tabulky mi to vychází na normální až užší nohu, objednala jsem jí Froddo winter boots Sheepskin, ale byla mi doporučena právě Zeazoo, tak nevím, zda obj risknout, nebo jí rovnou zrušit. Zatím bf boty neměla, docela dupe. Měla bych ji nějak školit, pokud bf vyberu. Dále mě trochu odrazuje, že v její velikosti nabídka bf pomalu končí, co pak? Mladší 18m bude mít nohu podobnou, zatím měla jen capáčky Dadoos a doma chodí bosa, ale kroutí se jí palec, jakoby se ohýbá a vbočuje, jako kdyby nosila úzké lodičky. Tam jsem uvažovala také o Frodo a nakonec asi zůstanu u zimních capáčků Liliputi, ale nevím, zda ten palec mám nechat, nebo ho řešit. děkuji za radu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, ke starsi: Zeazoo urcite vhodnejsi na ploutev nez Froddo (ty nemaji moc dobry tvar spice): http://vpavucine.blogspot.cz/2016/12/boty-pro-ploutvonozce.html. Noha je tabulkove normalni, takze vyber bude o neco malo snazsi. Pri prechodu na barefoot by mohl byt s dupanim problem, aby si neublizila. Mela by naslapovat mekce, jako naboso. Pokud toho nebude schopna, mozna by stalo za to zvazit prechod postupny, nejdriv treba kompromisy - tam je ale problem, naprosta vetsina kompromisu nema dobry tvar spicky, dominantni palec v nich bude utlacovan.
      Je pravda, ze cim vetsi velikost, tim mensi vyber, ale uplne spatne to neni a nabidka se pomalu rozsiruje: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/02/boty-podle-velikosti.html, mrknete treba na Beda Barefoot nebo Sole Runner. I nektere Viva nebo Feelmaxy sedi i na ploutvicky.
      K mladsi: ackoliv takto male dite ma ne ruzne "nedokonalosti" jeste narok, netroufnu si v tomto moc radit, zajdete radeji za fyzioterapeutem nebo lekarem, nejlepe naklonenemu barefoot.

      Vymazat
    2. děkuji za radu, zatím nosí jen ve školce na přezutí bf styl cviček. Dupání se projevuje hlavně když běží do schodů a po chodbě, doma chodí už několik let jen bosa, na plovoučce - nevadí? Venku si to neuvědomuji. Myslíte tedy, že můžu risknout ty Zeazoo a jsou pro ni lepší ty SHEEPSKIN nebo Wool?děkuji a zdravím

      Vymazat
    3. Nevadi, urcite mate i doma spoustu veci na zemi a noha ma moznost stimulace. Pokud ne, neco poridte nebo vytvorte: http://vpavucine.blogspot.cz/search/label/pomůcky.
      Sheepskin jsou teplejsi, verze s Wool je zateplena mnohem mene, a jsou diky tomu sirsi. Takze radeji Sheepskin.

      Vymazat
  3. omlouvám se, na ty Froddo už jste mi odpověděla, já od včera prošla asi 20 eshopů a poslala dost dotazů, tak se omlouvám, že jsem se tu část dotazu opakoval, mám už hlavu jak balón. děkuji a zdravím

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky den,

    myslim ze mezi alternativy by mohly byt zarazene i Livie Luca Hayes, krasne sly utahnout na synuv hubeny kotnik, ve spicce siroke jako Kidofit a navic nosenim zmekly jak maslo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za tip, LaL na Honeycomb podrazce v seznamu zminene jsou, doplnim ale i konkretni model.

      Vymazat
  5. A viete mi prosim poradit ci VIVOBAREFOOT MINI PRIMUS by boli na takuto nozku? Maju suchac, len neviem ci ide dobre dotiahnut na uzky clenok. Dakujem😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze tento model (na suchy zip) sedet nebude, vstup do boty je velky a nedaji se dobre utahnout okolo kotniku. Model se snurkou (brzdickou) jde utahnout lepe.

      Vymazat
  6. Dobry den, uz zacinam byt trosku zoufala. Syn ma nozku sirsi 17,3/7,2, s uzkym kotnikem a nizsim nartem, k tomu lehce vbocene kotniky. Napada Vas, co na takovou nozku za celorocni nepromokave boty? Mame Keen Chandler CNX a ty sedi opravdu super. Oproti tomu nizke celorocky Frodda dostatecne neutahnu. Jak jsou na tom treba Filii ty sirsi modely? Nevite, jestli Viva Reno by byly, kvuli tem vbocenym kotnikum vhodne? Meli jsme i LaL Jamie a ty nesedely v pate.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila bych Beda Barefoot (ted se siji vyssi s membranou).
      Filii i W by byly uzke (18,5 na 7,1 cm).
      Reno by chtelo zkusit, opatek myslim nemaji, ale pokud dobre sednou v kotniku/nartu, nemuselo by to vadit.

      Vymazat
    2. Super, moc dekuji za odpoved. Koukneme na Beda :) krasny den.

      Vymazat
  7. Dobrý den, v obchodě mi moc neporadili, tak prosím o radu u Vás. :-) Syn má nožku ploutvičku, dříve širokou nohu, ale teď sice nožka vyrosta, ale šířka se nezměnila 14,7 x 6,2) - nižší nárt, ale kotník normální. Podle tabulky je teď šířka normální a já trošku tápu ve výběru bot - nějakých prodyšných tenisek. Vivo primus MIMI jsem se dočetla, že by nemusely sedět kolem kotníku, mohly by být lepší Vivo Primus K, nebude vadit větší nadměrek do šířky? Nebo třeba Sole runner puck - tedy pokud se dělá nějaká prodyšná, síťovaná verze nebo feelmax Nalla? Nebo máme třeba zkušenosti ještě s nějakou jinou značkou? Moc děkuji radu - už jsem trošku v koncích. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sole Runner bude ted i v sitovane verzi, ale jeste nedorazily. Nejmensi velikost ale u nich ma 16,5 cm, takze jeste velke.
      Feelmaxy i Viva by sedet mohly, i kdyz maji o neco vetsi nadmerek na sirku, nez je doporucovany - pokud ale tento nadmerek bude mit jen v prstech, ale v kotniku a pres nart budou sedet dobre, nicemu by to vadit nemelo. Ty Primusy s brzdickou sedi na nizsi nart a uzsi kotnik, verze se suchymi zipy spis na sirsi kotnik.
      Ony ty Viva jak jsem zbezne nahledla do tabulek zas tak siroke nejsou - treba na delku 16,1 cm maji sirku 6,6 cm, to je rozumny nadmerek do sirky.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za odpověď! Je škoda, že Sole Runner velikostně nebudou sedět. Feelmaxy už se mi asi nepodaří sehnat - na žádném e-shopu jsem je už nenašla. :-( a poslední otázka - co např. nějaký model Bobux - líbí se mi, že jsou na suché zipy, což by malému i tetám ve školce usnadnilo obouvání. :-) Děkuji a pěkný večer.

      Vymazat
    3. Feelmaxy teprve dorazi, snad konecne uz ted v dubnu.
      V Bobuxech by nebyl zadny nadmerek na sirku, jsou na uzkou nohu.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, chtěla bych se zeptat na sandálky Kidofit a teď nově i Protetika bf. sandálky. Dcera má délku nohy 15,2 cm a šířku 6,6 cm a přijde mi, že i dominantní palec. Myslíte, že by se jedna z výše zmíněných značek pro dceru hodila? Pak se mi ještě líbí Filii Klett W, viz https://www.vpavucine.cz/filii/pink-klett-w-sandaly/. Předem moc děkuji za odpověď. Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z moji zkusenosti Kidofit na uzky kotnik nesedi vubec, ale uz jsem cetla i nazory, ze nekomu ano, ze zafungoval ten pasek za patou. Memu synovi jsem je ale nedotahla.
      S Protetika sandalky nemam vubec zkusenost.
      Zminene Filii taky nejsou na uzky kotnik, krom toho by byly uzke.
      Vim, ze se sandalky na takovou nohu je potiz - krom tech na miru by myslim sedely jen Vivo Ultra (se zapositym paskem), Baby Bare Shoes (budou i vice perforovane) nebo Tomar.

      Vymazat
    2. Dobře, děkuji moc za radu. :-)

      Vymazat
  10. Dobry den, prosim o radu s vyberom prvych boticiek pre mojho plutvonozca. Rozmery 11,7x 5,7 ale pata len 2,5 cm. Zacal chodit teraz, takze potrebujem zimne topanky. Zo Stonzov uplne vypadaval, mam pozicane Freycoo baby, pekne sa mu daju dotiahnut okolo kotnika ale v pate citim, ze su siroke, aj ked chodi v nich celkom pekne. Ale v prstoch by to asi trochu viac miesta este chcelo. Nart nizky, uzky kotnik. Froddo prewalkers som dotahovala na max.
    Vdaka za radu :-)
    Ivana Siváková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, bohuzel moc mi toho nenaskakuje, botek na takto malou sirsi ploutvicku moc neni.
      Napadly me Baby Bare, ale i nejmensi velikost by jeste byla prilis velka.
      Mozna Jonap Barefoot by mohly sedet, B4 nebo B5.
      Camper by mozna sly, ale jestli se nepletu, zimni se delaji az od vetsich velikosti.
      Posledni moznost: Zeazoo Yeti.

      Vymazat
  11. Dobrý den, mohu poprosit o radu, jaké sandálky koupit dceři na nohu 16x6,8cm...úzký kotník, nižší/normální nárt a úzká pata....zkoušeli jsme Baby bare páskové a ty ji nesedí na patě...děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, mozna by byly lepsi Baby Bare model Summer, maji trochu jiny strih. Filii uzke, nekomu na takovou nozku sedi Orto Plus, ale v pate jsou sirsi, nez BB. Jeste me napadaji Tikki, nebo posledni moznost nechat usit na miru.

      Vymazat
    2. Dobrý den, děkuji za odpověď...BB top stitch měla dcera loni a pásek tahala po zemi...ještě na mě vykoukly sandálky od Nohatky.cz....myslíte, že by mohly padnout? Tikki si myslím, že ji budou volné přes nárt, ne? Mám pocit, že jsem četla, že jsou na vyšší nárt...opravte mě zda se pletu...děkuji

      Vymazat
    3. Tikki ty sandalkovite, na 2 mm podrazce, jdou utahnout celkem dobre. Ale BB podle me lepe. Tikki jsou spis na normalni a vyssi nart, to je pravda.
      S Nohatka sandalky nemam osobni zkusenost, ale z toho, co mam vycteno, na takovou nohu bohuzel nejsou.

      Vymazat
  12. Dobrý den. Máte nějaké zkušenosti s Wildling shoes ? Jakou velikost objednat aby sedla atd.

    OdpovědětVymazat
  13. Bohužel nemám, zatím se stále dají objednat jen z Německa. Mají pomůcku s výběrem velikosti na svých stránkách.

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den! Zajímá mě jestli Sole Runner sednou i na vyšší nárt. Pohledove mi prijdou nad prsty nízké. V prodejních skupinách se názory liší. Jinak nám na ploutve s vysokým nártem sedí i fare bare výborně. Dekuji a mějte se!!

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, Sole Runner na vyšší nárt nesedí. U tenisek například by vůbec nestačily pásky.
    Některé Fare sedí na ploutev dobře, to je pravda - doplním.
    N.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrý den, zajímaly by mě vhodne boty pro dospělé ploutvonozce :-) konkrétně shanim cerne elegantní balerinky a sandalky. Moc díky!

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, zajímaly by mě vhodne boty pro dospělé ploutvonozce :-) konkrétně shanim cerne elegantní balerinky a sandalky. Moc díky!

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, zajímaly by mě vhodne boty pro dospělé ploutvonozce :-) konkrétně shanim cerne elegantní balerinky a sandalky. Moc díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, seznam nejširších bot najdete na http://vpavucine.blogspot.com/2016/03/dospelacke-barefoot-boty-na-sirokou-nohu.html, balerínky bych řekla že jsou nejširší Ahinsa, sandálky se přiznám nevím, možná bude nutné nechat ušít na míru.

      Vymazat