neděle 7. února 2016

Bosá chůze - tipy na pomůcky

Vyrobili jsme s dětmi senzorický koberec podle návodu na Back on Trees, který má velký úspěch (děti poctivě ťapají, i s autíčky mezi kolečky a provazy jezdí a kuličky cvrnkají), a tak jsem se rozhlížím, po čem se procházet dál...





Integrace:





Nejdřív jsme vytvořili, vyzkoušeli a rozdali několik dalších verzí koberečků:





Pak jsme dokoupili balanční podložku s výstupky: na udržování rovnováhy. A nohy teda masíruje důkladně!





A další tipy, po čem budeme chodit v nejbližší době: 

Kamínky jsou hodně ostré a tvrdé, někdo chůzi po nich vůbec nedává. 






chůdičky: další z možností, jak doma trénovat nohy




Ortopedické podlahy: https://www.muffik.eu






Trocha teorie:

"Rozmanitost povrchu nutí člověka zapojovat různé svaly v různých pozicích, čímž se rozvíjí koordinace. Pokud člověk pravidelně vystavuje chodidla nerovnostem, které stimulují nejen je, ale i krevní oběh, dochází k pozitivním změnám a snížení krevního tlaku. Chůze po nerovném povrchu je ortopedy a pediatry již dlouho doporučována jako základní prevence získané ploché nohy. A nejen to – chůzí po nerovném se trénuje vestibulární systém vnitřního ucha a tím se zlepšuje rovnováha těla."


"Bosá chůze (a obzvláště v období rané chůze) po nerovném terénu přispívá významně k zdravému vývoji chodidel a celkově pohybového aparátu. Preventivně i léčebně působí na plochá chodidla nebo vpadlé kotníky. To především díky tomu, že se zapojuje svalstvo, které na běžném rovném povrchu nemá šanci. U dospělých i u dětí stimuluje krevní oběh a rovnovážný systém. V chodidlech jsou akupresurní body, které přímo ovlivňují funkci jednotlivých orgánů a jejich masáž je léčí."



Žádné komentáře:

Okomentovat