sobota 13. února 2016

Boty podle velikostí

Seznam barefoot a kompromisních bot podle dostupných velikostí. Poslední aktualizace: 18. 10. 2020

Letní boty (sandály) najdete v této tabulce, balerínky tady, přezůvky mají také vlastní článek.
Seznam bot vhodných pro ploutvonožce.


Důležité: EU velikosti nejsou u všech výrobců totožné, jedna EU velikost může mít jinou délku u různých značek, ale i různých typů stejné značky. Uvedené rozdělení je proto jen orientační a má dopomoci k rychlé navigaci při hledání vhodné obuvi. Vždy se řiďte skutečnými přeměřenými délkami vybraných bot.


Barefoot obuv





Malý kompromis




Velký kompromis







I pokud je bota uvedena jako vhodná pro určitý typ nohy, neznamená to vždy, že na tento typ sedí výhradně. Z osobních zkušeností je zřejmé, že např. boty značky KidOfit (díky uchycení kolem paty, které je na většině modelů) nebo Livie&Luca (zejména na Honey-comb podrážce, která je užší nez Turf)  drží i na nožce normální, nebo že Vivo Ultra sedí i na nohu spíše širokou. I tvar paty a výška nártu může sednutí/nesednutí boty hodně ovlivnit.

Boty ze  skupiny Malý kompromis ustupují v některém z požadavků barefoot obuvi, např. mají tužší nebo o pár milimetrů vyšší podrážku, mírně zpevněnou patu, nebo třeba ne úplně dokonalý tvar špičky.

Je potřeba dbát i na výběr správných ponožek.


Poznámky k jednotlivým značkám:

Ahinsa dětskou obuv už nevyrábí, pouze doprodej.

D.D.step: obecně se za kompromisní považují některé modely začínající číslem 015-, ale ne všechny. Poznat se dají podle podrážky s kruhy.

Leguanito a Tikki Shoes sedí dobře na téměř jakoukoliv nohu (užší i širší), jsou poddajné a přizpůsobivé.

Boty Sole Runner mají na stélce pod patou malou pěnovou výstelku, jde však bez problémů odstranit.

Feelmax Nalla se vyrábí do vel. 31, Panka do vel. 33. Typ Panka má extrémně tenkou podrážku, použitelné i jako přezůvky/domácí obuv.

Jack&Lily: boty z řady MyShoes nesedí dobře na drobné nohy s nízkým nártem. Ve vel. 24 se vyrábí pouze některé modely z řady MyShoes.

MyMayu: speciální nepromokavé boty (s zateplovací vložkou zimní). Modely Explorer a Muddy Munchkins už se nevyrábí, pouze doprodej.


Vertbaudet Slippers se prodávají ve velikostech menších (Baby, vel. 16 - 27) i větších (vel. 22 - 38) pro holky i pro kluky, ve větších velikostech je menší výběr.

Livie & Luca: nejširší místo pro prsty mají boty s tzv. turf podrážkou (jsou to boty ve velikostech cca 13 až 19 cm) - tyto jsou vhodné pro široké nohy, boty s jinou podrážkou (honey-comb, track) jsou vhodné pro středně širokou nohu. Boty s turf podrážkou mají zvednutou špičku, u některých modelů se po obutí vyrovná.

Vivobarefoot:
nová kolekce (Reno, Bay, Wyn) ve vel. 20 - 30.
stará kolekce (např. Ultra, Neo) ve vel. 25 - 34.
Model Neo je vhodný na užší nohy.

Zeazoo: možné individuální úpravy za příplatek

See Kai Run je uveden mezi kompromisy, protože stoprocentní barefoot jsou jen některé modely, je to "kus od kusu".

Froddo: Froddo Flexible mají trošku zpevněný opatek a mírně zvednutou patu na vložce - tu je lépe vyměnit.

LBL řada Toddler New (UI) má hodně silnou a neohebnou podrážku a úzkou špičku, bota je těžká - není ani kompromisní.

Geox - pouze řada/modely Tutim, jsou užší.

Kamik Speedy má vyvýšenou patu.

Pediped celoročky: přijatelné jsou např. typ Boulder Charcoal/Boulder Navy nebo Channing Navy (všechno doprodeje), některé modely z řady Grip n go.

Nike Sunray Protect - úzké v oblasti paty

Zooligans: už pouze doprodej, přestaly se vyrábět

Zeazoo: některé modely jsou širší, zatímco některé sandálky jsou na užší nohu.

Kidofit zimní se vyrábí jen ve velikostech 26 - 30. Zimní modely jsou o několik milimetrů užší než celoroční.

Stonz Toddler mají podrážku vhodnou na všechny povrchy, Stonz Infant podrážka je vhodná pouze na povrchy přírodní (tráva, sníh).

Melton: sněhule nejsou barefoot ani kompromisní



Související:
Průběžně aktualizovaný a doplňovaný seznam výrobců/značek. S odkazy a detailnějšími informacemi.

Barefoot boty na podzim - dětské

Zimní barefoot a kompromisní boty - dětské



Tabulka velikostí pro dospěláky: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/04/boty-podle-velikosti-dospelacke.html

Nejste si jistí, jestli je nožka dítěte širší, normální nebo úzká?
Spočítejte si to!

Hodnocení výšky nártu najdete zde.



Kde jednotlivé značky koupit.

SaveSave

24 komentářů:

  1. Skvělá tabulka! Díky za ni :-)
    Ilona

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den,

    predne bych chtela pochvalit uzasny napad s prehlednymi tabulkami o barefootovych botach a kompromisech. Dobre voditko, hlavne pro novacky. O barefootovou obuv se zajimam teprve rok, takze nemam uplny prehled, ale preci jen mam nekolik poznamek k par znackam:

    Chybi znacka Leguano, detske boty leguanito. Dle recenzi, co jsem cetla by mela byt 100pro bare. To same znacka Pathik shoes, ktera nove dela detske boticky.

    Pediped: Nektere modely od Pediped z rady grip and go si zaslouzi podle mne byt mezi kompromisy. Ale opravdu jen nektere. Treba boty s podrazkou jako maji balerinky Betty.

    Camper: U znacky camper rada peu je maly kompromis podle mne jen u camper peu cami. Camper peu pista rozhodne neni jen maly kompromis. Camper peu carrer mame take doma. Nedokazi posoudit jak moc je bare, nosi je syn, ale ujdou rozhodne vice nez pista. Ostatni "podrady" neznam osobne.

    D.d.step: rada 015 by mela byt botka s malym kompromisem. Meli jsme sice jen jeden par, ale nikde jsem necetla, ze by si nekdo na tuto radu stezoval.

    Kamik speedy: Osobni zkusenost nemam, ale na nohynaboso.cz se pise, ze maji nulovy podpatek. Tak jak je to? Mozna se mi je podari koupit pro syna, tak bych pak dala vedet.

    Livie and Luca: Maji sedm druhu podrazek, neznam vsechny, ale uz od pohledu mi prijde podrazka keeper jako absolutne nevyhovujici. Docela by mne zajimalo, jak jsou na tom i ty ostatni podrazky. Je tedy pravda, ze v CR se moc neprodavaji.

    Tak snad jsem sve postrehy sepsala alespon trochu srozumitelne a k necemu budou.

    wendy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji a dekuji za postrehy, na vsechno se podivam.
      Leguano a Pathik shoes jsem zaradila do tabulky prezuvek, ale urcite by mohly byt i tady, Pathik bude mit tusim i kozene na ven, pridam.
      Vim, ze jsou nektere Pediped Grip n Go modely prijatelne, zminim.
      D.d.step jsem mezi velky kompromis dala zamerne prave proto, ze jsou kompromisni jen nektere typy z rady 015. Bohuzel clovek cte rychle a nekolikrat jsem v diskuzich zahledla, ze nekdo videl, ze D.d.step je kompromisni bota, bez dalsiho patrani nakoupil a pak nastalo zklamani z tuhosti boty.
      Na zbytek se mrknu, jak bude cas - treba o Kamik Speedy jsem o vyvysene pate cetla tusim primo od Janky... Mrknu se na to.

      Vymazat
    2. Tak, doplneno: opravila jsem Camperky, doplnila podrazky u L&L (byly dole v popisu, ale lepe primo v tabulce), DDstepy jsem po uvaze dala do 2. tabulky, (spolecne s Froddo a See Kai Run) v nadeji, ze je z toho jasne, ze ne vsechny typy jsou kompromisni.

      Vymazat
  3. Prosim, neviete, aké sú detske merrell glove(bf rada)? Už sa nevyrábajú, ale zohnať sa dajú, čítala som na ne dobre recenzie, len sa neviem dopátrať šírky... Vďaka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohuzel, vubec netusim, ale zkusim zjistit.

      Vymazat
    2. Tak jsem se pozeptala ve skupince o barefoot a tady mate vycerpavajici odpoved i s fotkama: https://www.facebook.com/groups/664692313626508/permalink/1009835999112136/ (skupina je uzavrena, ale staci se k ni pridat).

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    Děkuji za skvělé články a cenné informace, jen jednu jsem zatím nikde nenašla. Jak poznám úzkou, širokou nebo normální nohu? Dcera má délku 13,3cm a šířku 5,7cm. Je na to nějaká tabulka? Kdybych věděla jestli je to noha normální nebo širší, mohla bych pod!e Vašeho článku vybrat vhodný typ bot.
    Děkuji moc za případnou odpověď.
    Irena Peterová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, tady je: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/01/sirokeuzke-nohy.html
      Diky za pochvalu,
      Nada

      Vymazat
    2. Díky!!!! Už jsem to i našla v souvisejícím....jste skvělá!!!
      Irena

      Vymazat
  5. Dobrý den, vybírám (raději už dopředu) zimní boty pro syna. Má spíše širší nohu s vyšším nártem, dlouhé 165mm. Líbily se mi Kidofit Jerome, nemáte s nimi zkušnosti, jestli nepromoknou? Případně doporučení na jinou značku? Loni jsme měli Primigi, ale letos bych už chtěla BF nebo alespoň kompromis, jenže v těch větších velikostech toho je málo...Sandále máme Pediped a jsou výborné, ale ty zimní mi připadají hodně antiBF...
    Předem děkuji za reakce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, Kidofity me na sirsi nohu napadly jako prvni https://kidofit.com/children-shoes-by-type.asp?gp_id=34002&cat_id=4, pro holky https://kidofit.com/children-shoes-by-type.asp?gp_id=34002&cat_id=2), ale osobni zkusenost s nimi nemam. Projela jsem rychle nekolik recenzi a s promokanim podle vseho problemy nemaji. Jen nemaji zateplenou stelku, ale to resi dokoupeni nejake vlozky.
      Pediped zimni urcite uz nebudou ani kompromisni, to mate pravdu.

      Muj syn (taky se sirokou nohou) mel vloni nejdriv Baby Bogs, ty nedoporucuji, byly mu uzke. Tak presel na Zeazoo, ty byly dobre: http://naboso.cz/produkty/zimni-boticky/

      Dalsi na normalni/sirsi jsou MyMayu, drazsi, musi se k nim jeste dokoupit zateplovaci vlozka. Bez vlozky se daji pouzivat jako gumaky.

      Tikki zimni taky nemam zkusenost, ale zrejme by byly uzke.

      To je z barefoot vsechno, pak z kompromisnich jeste Livie and Luca jsou celkem siroke, a mozna jeste budou nejake novinky, treba Vivobarefoot by mohl s necim prijit, nektere typy jsou taky celkem siroke, syn ted nosi Ultra a Reno: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/05/srovnavaci-vivobarefoot-reno-vs-kidofit.html.

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    mám za to, že jsem sem už jednou dotaz psala, ale nemůžu najít kam :( Zkusím to znovu. Vybírám tříleté dceři boty do lesní školky, kam začne chodit od září. Řeším nepromokavost. Pořídíte, prosím? Děkuji, Míša.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, tady jsou: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/04/barefoot-kompromisni-boty-do-terenu.html.

      Vymazat
  7. Dobrý den,

    vybírám pro dítě zimní botky už teď, protože mám nyní možnost nákupu v USA - kamarádka by mi je přivezla. Přece jen jsou tam levnější. Malý má širokou nohu a vyšší nárt, podle Vašich tabulek a doporučení výše jsem chtěla Kidofit, ale studovala jsem velikosti, a trochu sebojím že i ta největší (30) bude synovi v zimě malá. Teď má nohu 17cm, a vel- 30 je 18,2cm a do zimy ještě noha poroste. Teď tedy uvažuju nad MyMayu, tam mi vychází velikost 13 = 19,6cm, ale to už je velký nadměrek, viďte? Ale o číslo menší je 18,4cm a s vložkou by to asi mohlo být málo... je to zapeklité :-)
    Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravim, predpokladam, ze jste se u Kidofitu ridila velikostmi vyrobce, ale prodejci v CR, kteri botky preruji (jejich seznam najdete tady http://vpavucine.blogspot.cz/2016/07/eshopy-s-barefoot-kompromisni-obuvi.html), celkem ve shode uvadi, ze vel. 30 ma VD 19 cm. Takze to by mohlo byt v zime ok, i kdyz se to fakt blbe dopredu odhaduje. (Ale myslim, ze pokud mu nesednou, bez problemu je na barefoot bazaru prodate, pokud budou za nizsi cenu.)

      MyMayu ja kanadska znacka, musite jeste pocitat s postovnym do US (ja platila za 2 pary 13 dolaru).
      Vlozka udajne ubere v bote zhruba 0,5 cm, takze by s ni vel. 13 mela mit taky zhruba tech 19 cm.

      N.

      Vymazat
    2. Jen jeste malickost - nejsem si jista, jestli by na sirokou nohu uz MyMayu s vlozkou nebyly moc uzke. Nejsou nijak extremne siroke totiz, spis prumerne - jako obvykle, miry uvadene vyrobcem neodpovidaji realite.

      Vymazat
    3. Mrkla jsem jeste na velikostni tabulku z kidofit.com - oni neuvadi delku boty, ale doporucenou delku nohy: pro vel. 30 tedy doporucuji delku nohy 18,2 cm, berou tedy v potaz mensi nadmerek, nez bych volila ja (vel. 30 bych tedy brala na nohu zhruba 17,5 - 17,8 cm).

      Vymazat
    4. Dobrý den,

      moc děkuju za radu, Kidofit z USA jsem už tedy objednala, těším se až dorazí :-) Dám pak vědět zkušenosti s provozem v zimě.
      Hezký den

      Vymazat
    5. Dobrý den,
      konečně mám botky doma, jsou luxusně lehké a opravdu krásně flexibilní. Ale bojím se, že izolace od země nebude v mrazech dostatečná. Na nějaké kožíškové vložka asi nebude místo, nadměrek je akorát, ale s tlustšíma vložkama by asi byla bota malá. Nevíte o nějakých vychytaných vložkách s termovlastnostmi, které třeba nejsou hrubé? Bylo by mi líto muset botky prodat, větší už se nedělají a jsou to podle mě luxusní zimní boty, po tom co jsem viděla jinde. Předem děkuji za odpověď.

      Vymazat
    6. Ja do nich synovi koupila teplou merino vlozku v DMku a vystrihla ji podle tvaru te puvodni: http://vpavucine.blogspot.cz/2016/11/zimni-celorocni-kidofit.html.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat